Week 19: lang weekend en genieten van het koken

De korte werkweek zorgde voor wat stress want ineens moesten er 5 dagen werk op slechts 3 dagen gepropt worden, inclusief een verjaardag te vieren (thuis & op school) en (te) veel bezoekjes aan allerhande dokters. Ik vraag me soms oprecht af of we het compleet verkeerd doen omdat we zoveel specialisten (moeten) aflopen, maar er loopt er eentje letterlijk op de tippen van zijn tenen en dat moet opgevolgd worden, er gaat er misschien (weer) eentje een jaar springen én ook dat moet opgevolgd worden, al meer dan de helft van de kinderen gaat voor een beugelbekkie en ook dat moet opgevolgd worden… We zijn nochtans best pragmatisch in die dingen en maken ons niet te snel veel zorgen, maar op de één of andere manier valt er de laatste tijd wel veel samen, maar tegelijkertijd besef ik maar al te goed hoe geprivilegieerd we zijn dat we al die opvolging geregeld en betaald krijgen (hoewel we ook toch wel heel blij waren toe we van de nieuwe CM-regeling rond orthodontie lazen want man, wat kost dat toch allemaal echt handenvol geld…) wat weer eens bevestigd werd toen we deze week voor ons interview bij pleegzorg moesten zijn. Er is dus weer veel aan het gebeuren de laatste tijd, ik moet dringend nog eens een as we speak doen denk ik. De eerste helft van de week werd er dus niet gekookt maar ‘gehaald’, de tweede helft deed ik echter mijn best om mijn schade in te halen en genoot ik daar ook echt enorm van, want als er door het vele regenweer niet veel boslucht kan gesnoven worden, moet het huis zich maar vullen met heerlijke geuren!

In het pakket deze week zat: witloof, courgette, prei, wortelen, sla en bloemkool en ik maakte er het volgende mee:

Koekjes, veel koekjes

Bob zijn lievelingsdier is een olifant dus tja… 😉

Toen Bob jarig was, zat hij in quarantaine dus moest zijn verjaardag op school nog gevierd worden, maw we bakten samen 120 olifantenkoekjes! (receptje zoals altijd het beste koekjesrecept van Nigella!)

Plaattaart met witloof, ham & kaas

Wij aten hier thuis twee taarten op!

Het makkelijkste gerecht deze week was deze witloof-plaattaart, ik baseerde me op dit recept maar maakte het mezelf uiteindelijk nog makkelijker door gewoon bladerdeeg uit te rollen, te besmeren met kruidenkaas, er gesnipperde witloof en ham op te gooien en te bestrooien met geraspte kaas. Zo’n 25 minuten bakken in de oven op 220°C, echt heel lekker met een fris slaatje erbij, zowaar witloof met ham & kaas uit de oven, maar dan een beetje anders.

Aspergerisotto met lamskoteletjes
Ik kreeg asperges uit den hof van mijn vader die het lekkere werk van mijn grootvader verder zet, altijd heerlijk om dat witte goud te eten. Ik wou eens iets anders doen dan de ‘a la flamande’-versie en kwam op dit recept uit. Het gerecht is echt pure luxe met asperges én lam!

Aspergesoep met prei
Asperges worden niet voor niets ‘het witte goud’ genoemd, dus trok ik een bouillon van de schillen, stoofde prei aan en maakte er zowaar een asperge/prei-soepje

Nonchalante appeltaart

Heel nonchalant zou ik ze niet noemen, maar wel heel erg lekker!

Ik nam nog eens mijn huidig favoriet kookboek bij de hand en maakte er deze appeltaart. Echt, het is lang geleden dat een kookboek mij zo kon bekoren als ‘Bijzonder simpel’ van Alison Roman! Simpel, toch net iets anders en eigenlijk altijd lekker!

Focaccia met vanalles en nog wat

Wel rosé maar jammer geniet op het terras!

Ik wou absoluut ook eens de snelle foccacia uit hetzelfde kookboek maken en besloot er dan maar een hele maaltijd rond te bouwen die niet zou misstaan ergens op een zonnige zomeravond op het terras, voor erbij deed ik:

 • Grilde schijfjes courgette: schijfjes goed afkruiden en bedruppelen met olijfolie, daarna grillen in een hete grillpan, in een schaal leggen en bedruppelen met goede olijfolie, verse kruiden, Parmezaan en zonnebloempitten.
 • Italiaanse komkommersla wat eigenlijk neerkomt op stukjes komkommer mengen met Balsamicoazijn en goede olijfolie
 • Auberginespread: aubergines halveren en roosteren in oven, daarna mixen met olijfolie en look
 • Gestoofde ui met Balsamico is echt super lekker en simpel door uien (geen sjalot, maar echt grote ‘zachtere’ uien) te stoven op een zacht vuur en te blussen met Balsamicoazijn.
 • Tomaatjes, mozzarella & andere kazen

Visgratin met bloemkool & prei

Ik baseerde me op een recept van bloemkool/prei-gratin, maar legde vlak voor de schaal in de oven gaat nog kleine stukjes vis tussen de groenten. Op die manier gaarde de vis net goed! Omdat het deze week niet op kon, bakte ik er nog een donker waldkornbroodje bij.

Als je iets maakt deze week, ga dan voor de heerlijk simpele plaattaart met witloof!

6 reacties

 1. Mmmm, zoveel lekkere suggesties. Helaas nu eventjes op dieet, om straks weer (met mate :-)) te kunnen genieten. Ik weet je blog altijd te vinden als ik menu-inspiratie oodig heb.

  1. Och echt… wat is dat allemaal zeg… ik werd onlangs ook een beetje mottig van een tand waarvan een gaatje gevuld moest worden, wat was dat allemaal, dan wordt het wel heel duidelijk waarvoor er gewerkt moet worden 😱

   1. Kost echt stukken van mensen hè, niet te doen. Best te begrijpen dat sommige mensen er dan het geld niet voor hebben.

Altijd fijn om iets te horen!