Weekmenu 36 – 2016

Een weekmenu is het licht in de duisternis van een avondspits in het schooljaar met kinderen die al van zodra ze de schoolpoort uitkomen vragen ‘wat we gaan eten’ en bij alles, werkelijk alles hun neus ophalen. Dus wij eten al jaren volgens een weekmenu, zodat ik gewoon kan zeggen: pasta mét… en nee dat ga je toch niet lusten : ) De ironie van graag koken is volgens mij kinderen die amper iets lusten, hoewel de eerlijkheid me gebiedt te zeggen dat ze als baby alles verslonden en als bijna-tiener toch een poging doen tot, zeker nu er een kamp met de jeugdbeweging is gepasseerd waardoor ze moeders keuken op de één of andere manier toch net wat meer waarderen, maar die kleuters en eten. Pfff…

Een weekmenu werkt hier in huis niet zo heel strikt, het is in feite gewoon een samenraapsel van recepten (liefst seizoensgebonden) gekoppeld aan een bestelling aan de supermarkt.

Meestal voorzie ik 6 (op 7 dagen) recepten (minstens één dag voor onregelmatigheden of restjes) en omdat het soms moeilijk is inspiratie te vinden, dacht ik, waarom niet delen?

Ik bouw het weekmenu meestal op aan de hand van seizoensgroenten (kwestie van variatie in te bouwen) en in een ideale wereld doe ik 1-2 keer vis, 1-2 keer veggie en 1-2 keer vlees/kip, maar vaak lukt het helemaal niet zo strikt.

Sinds kort probeer ik wekelijks ook 5 liter soep te maken waarbij het de bedoeling is dat die bijna een ganse week meegaat waardoor iedereen toch al zeker een serieuze portie groenten meekrijgt. Het is een experiment, we zullen zien hoe lang we ook dat volhouden. Deze week had ik nog een gigantische courgette van vrienden die ik mixte met broccoli. Voorlopig enkel soep ‘in the mix’ want het was al een serieuze aanpassing dat er geen ballekes in zaten.

Deze week krijgen mijn huisgenoten het volgende op hun bord, goedschiks of iets minder goedschiks, je weet wel : )

  1. Zalm met groene groenten uit de oven met wilde rijst.
  2. Pasta carbonara.
  3. Stoofschotel met aardappel, wortel en spek.
  4. Homemade pizza (met homemade deeg)*
  5. Lasagne met courgette en pesto.*
  6. Ovenschotel met aardappel, bloemkool en gehakt.

Onze nummer 7 hebben we vandaag al opgebruikt toen we wegens tijdsgebrek (jarige oma’s enal) stopten bij de frituur. Tja… vanaf morgen beter!

En soms zijn er weken dat het echt niet lukt, en we gewoon de diepvries leegmaken en vreemde combinaties eten, maar ook dat gaat, en ironie, oh ironie, meestal blijven die neuzen dan wel tussen mond en voorhoofd staan.

Eén reactie

Altijd fijn om iets te horen!