Roadtrip Tsjechië:

DSCF8541

DSCF3270

DSCF3473

DSCF3085

DSCF3099

DSCF3142

DSCF3073

dscf8854

DSCF3053

DSCF2476

DSCF2123

DSCF2171

DSCF1631

DSCF1307

DSCF9577

DSCF9816

DSCF9266

DSCF8938

DSCF8964

Toen vlak voor de zomervakantie bleek dat Paula absoluut niet af zou geraken deze zomer, zochten we een back-up plan en dat vonden we in Tsjechië. Waarom Tsjechië? Goh, ik nam de kaart van Europa, nam een passer, paste 1000 km (doenbaar op één dag rijden) af vanuit Mechelen en kwam op Praag uit, een beetje googlen en pinnen later bleek dat Tsjechië eigenlijk best wel wat te bieden had: prachtige natuur, mooie steden, sprookjeskastelen én daarbovenop bleek het ook nog eens een pak goedkoper te zijn, wat een luxe op vakantie: verse ijsjes voor omgerekend 50 eurocent en volledige maaltijden (mét drank en dessert) voor 6 personen voor omgerekend 40 euro! Nope, ik heb niet veel stoven aangeraakt!

We verbleven via AirBnb op verschillende plaatsen zodat we na drie weken een heel stukje Tsjechië achter de kiezen hadden, en wat vielen die overnachtingen opnieuw geweldig goed mee, een prachtig oud kasteeltje (zo mooi dat het een apart verslagje kreeg) net onder Praag, een chalet in de bergen en een back-bo-basics-blokhut met water uit de bron, droge wc : ) maar kampvuur en prachtig zicht in het Reuzengebergte. In Praag verbleven we ook maar daar wijd ik nog een andere post aan.

Om onze slaapplekken in Tsjechië te bepalen, zocht ik naar tips online en in de Trotter en maakte een Google kaartje aan, zo konden we slaapplekken (huisjes) zoeken die altijd een beetje in de buurt lagen van de hotspots. We hebben ze zeker niet allemaal aangedaan, want eens ter plekke kijken we waar we zin in hebben of wat de echte aanraders zijn volgens de lokale medemens, maar zo wisten we vantevoren wel dat we sowieso interessante plekken zouden tegenkomen!

Wat ons altijd van Tsjechië zal bijblijven:

 • Steden: Praag (natuurlijk), het prachtige stadje Cesky Krumlov, Olomouc wat het kleine Praag wordt genoemd en we alleen maar kunnen bevestigen, Tabor omwille van de geweldige stadsomwallingen dat net één groot park is vol met leuke speeltuintjes, Telc met de grote gekleurde en versierde gevels op het grote marktplein en Karlovy Vary de stad vol met warm geneeskrachtige waterbronnen waarvan je kan drinken (alleja, ‘kan’ want voor de smaak hoef je het niet te doen : ))
 • De vele watervallen, watervallen zijn altijd cool, we deden oa een wandeling langs de Bila Opava, 14 km in totaal omdat we de laatste bus gemist hadden en we daardoor dezelfde weg terug moesten (tja… een voorbereide mens zou er twee waard moeten zijn), maar hey, vuistje voor de kinderen die alles (op Bobje na die wel eens gebruik heeft gemaakt van de schouders van de wederhelft) flink mee stapten. De wandeling was echt de max, een beetje bangelijk af en toe met trapjes langs rotsen en bruggetjes over de rivier, maar ik was blijkbaar de enige die het daarvan af en toe bijna in z’n broek deed. Een andere waterval is die van Skorosice, niet even evident om er dichtbij te geraken maar eens je met blote voetjes staat te bevriezen in het koele water is de picknick op het dekentje achteraf eens zo zalig!
 • De rotsformaties van Adrspach en die van Cesky Raj. Majestueus.
 • Gewoon de mooie natuur, bergen en bossen om in te wandelen.
 • Vissen, we gingen vissen in de Loucna Nad Desnou, met hengel en al, we hadden daar wreed veel zin tot we effectief een vis gevangen hadden en beseften dat we die ook effectief de kop in moesten slaan als we die wouden grillen, dus we hebben dat gedaan, al was het maar om misschien toch net dat ietsje bewuster met eten om te gaan. Hoe confronterend het ook was, het was een echte ervaring en de vis erna was (h)eerlijk. En ook niet te vergeten de oudere ventjes die ons met hand en tand uitlegden hoe we moesten vissen, welke vis het was en hem naderhand voor ons schoonmaakten! En wij die op onze beurt probeerden uit te leggen vanwaar we kwamen en conversaties aangingen die ver boven onze beperkte kennis van het Tsjechisch en Duits gingen : )
 • Meren, water, overal meren. Wij, die dachten dat we wel heel veel meren hadden gezien in Zweden, komen daar toch van terug. Wat een pracht aan meren! Het leuke is dat er een (Tsjechische weliswaar, dus haal Google Translate er ook bij : )) app bestaat waarop alle zwembare plekken staan opgesomd! Een warme dag? Check Swim Places en zwem in het dichtstbijzijnde meer, zwembad, rivier enz…
 • Nog iets dat we dachten alleen in Zweden te zien: fika’s! Tsjechië heeft dat dus ook, de cultuur van een stukje taart bij de koffie, koffieleuten, koffiebars met glazen toonbanken volgestouwd met de lekkerste taarten.
 • Kastelen: onze bende bestaande uit drie ridders en één prinses of wreed stoere riddergriet : ) krijgt daar nooit genoeg van.   Ruines verborgen in de bossen, kastelen op bergtoppen, echte sprookjeskastelen, je hebt het er allemaal. Ik denk dat er zelfs een heuse kastelentocht bestaat.
 • Niet alleen bovengronds is het echt de moeite, ondergronds is er ook veel te zien. Tsjechie ligt bezaaid met prachtige grotten. Zelf bezochten we Chynov marmergrot en hebben twee uur heen (en dus twee uur terug, auw!) in de auto gezeten om aan te komen en te ontdekken dat je best drie weken op voorhand kaartjes koopt om de bekende Punkva grot die uitgeeft op de Macocha Gorge te bezoeken.  Dat was toch een beetje *?!*% maar kom, je moet altijd iets voor de volgende keer overlaten en onthouden dat lekker op de wilden boef staat dus niet altijd garant voor succes : )
 • De honderden appelbomen langs de weg, wat moet het daar mooi zijn in de lente als die allemaal bloesemen, en de bijhorende appelcider gebotteld in kleine flesjes. Zalig! We kochten zowat al onze kronen eraan op de laatste dag (en kunnen dus nu nog een beetje nagenieten!).
 • Ons kampvuurtje in de bergen met broodjes op een stok. Magisch, echt een moment om te koesteren.

Waarom Tsjechië in onze contreien niet meer bekend als echt vakantiebestemming is ons eigenlijk een beetje een raadsel. We hebben echt het gevoel dat het een verborgen parel is, vlakbij huis en kunnen het dus alleen maar tippen als ideaal vakantieland! En dat Tsjechisch, nee, dat valt echt niet mee, maar met Engels kom je eigenlijk al een heel eind of anders is er ook zoiets als handgebaren en lief lachen : )!

5 reacties

  1. Ik kwam nog even teruglezen hier… we twijfelen voor onze grote vakantie tussen Denemarken en Tsjechië… als ik je verhaal lees, en met een grote verbouwing op komst, is dat laatste misschien een goeie optie! We zouden gaan kamperen, dar lukt daar blijkbaar ook prima las ik al.
   Dus wie weet haal ik je tips en suggesties hier nog eens op binnenkort!

   1. Allebei zijn geweldig, maar Tsjechië was voor ons echt wel een ontdekking, zo mooi en het was zéér fijn om met z’n zessen zo veelvuldig te gaan eten (de prijzen zijn daar echt aan de zotte kant) :))

   2. Hey Maaike,.. wij zijn een roadtrip Tsjechie van plan volgende zomer. Maar inderdaad met de tent. Dus als je nog kampeertips hebt. altijd welkom 🙂
    Ze moeten wel huisdiervriendelijk zijn.

Altijd fijn om iets te horen!