Er is afgelopen week (weken) veel geschreven over ChatGTP, de kranten staan er vol van (standaard.be, demorgen.be) op Nerdland praten ze tegenwoordig over niets anders, Google heeft code rood afgekonidgd en Microsft heeft er wel 10 miljard euro aan investeringsbudget voor over.
ChatGPT is hier om te blijven en het lijkt het jaar 0 te zijn voor ‘de AI’. Ik ben er dan ook sinds enkele weken volop mee aan het werken en zoals altijd test ik nieuwe dingen grondig, dus toen ik bezig was met het maken van een weekmenu, besloot ik om het ook wat voorstellen te laten doen, en of dat goed gelukt is oordeel je best zelf eens (maw nog eens blogpost met extra veel recepten!)
VEGETARISCHE KNOLSELDER RISOTTO MET NOTEN (bron ChatGPT)
Nodig: 1 knolselder, geschild en in blokjes gesneden 1 ui, fijngesneden 2 teentjes knoflook, fijngehakt 1 kopje Arborio rijst 3 kopjes groentebouillon 1/2 kopje witte wijn 1/2 kopje geraspte kaas (bijvoorbeeld Parmezaan of Grana Padano) 2 eetlepels gemalen noten (bijvoorbeeld hazelnoten, amandelen of walnoten) Olijfolie Zout en peper Verse bieslook of peterselie, gesnipperd (optioneel)
Bereiding: Verhit olie in een grote pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de knolselderblokjes toe en bak tot ze zacht zijn. Voeg de rijst toe en bak tot deze glanst. Voeg de witte wijn toe en roer tot deze is opgenomen. Voeg bouillon toe, een beetje tegelijk, en roer tot de rijst gaar is. Dit duurt ongeveer 18-20 minuten. Roer de gemalen noten, geraspte kaas, zout en peper door de rijst. Serveer met gesnipperde bieslook of peterselie als je dat lekker vindt.
SPINAZIE GEHAKTBALLETJES MET GROENTENRIJST (bron ChatGPT)
Nodig: 1 pond gehakt vlees ( rund of lams) 2 kopjes gewassen spinazie, fijngehakt 1 ei 1/4 kopje paneermeel 1/4 kopje geraspte Parmezaanse kaas 2 teentjes knoflook, fijngehakt 1/2 theelepel gedroogde oregano 1/2 theelepel gedroogde basilicum 1/4 theelepel zout 1/4 theelepel peper 1/4 kopje bloem 1 kopje rijst 2 kopjes kippen- of runderbouillon
Bereiding: Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de wortelen, uit & champignons Voeg in een grote kom de spinazie, ei, paneermeel, geraspte kaas, knoflook, oregano, basilicum, zout en peper toe. Meng goed. Voeg het gehakt toe en meng tot alles goed gemengd is. Maak balletjes van het gehaktmengsel. Rol de balletjes in bloem. Verhit een pan met wat olie op medium hoog vuur en bak de gehaktballetjes rondom bruin. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de gehaktballetjes gaar sudderen gedurende 20 minuten. Stoof de groentjes aan & meng met de rijst Serveer de gehaktballetjes met rijst en geniet ervan! Als je wilt kun je ook andere groenten toevoegen zoals wortelen, ui of champignons voor extra smaak en voedingswaarde.
PANNEKOEKEN MET MARIA LICHTMIS
Natuurlijk aten we die ook én gewoon met ons standaardrecept 😉
BESTE NEW YORK CHEESE CAKE (bron ChatGPT) Onzen Tuur eet supergraag cheesecake en wou dat zelf eens bakken, dus ik vroeg aan ChatGPT het beste recept.
Bodem: 1 1/2 kopjes graham cracker kruimels 1/4 kop granulated suiker 1/2 kop ongezouten boter, gesmolten
Vulling: 24 oz room temperatuur cream cheese 1 kop granulated suiker 3 grote eieren 1/4 kop slagroom 1 tsp vanille extract
Bereiding: Verwarm de oven voor op 175°C. Meng in een grote kom de graham cracker kruimels, suiker en gesmolten boter. Goed mengen. Druk het mengsel uit in de bodem van een 22 cm springvorm. In een aparte kom, klop de cream cheese en suiker tot het glad is. Voeg de eieren één voor één toe, goed mengen na elke toevoeging. Roer de slagroom en vanille extract erdoorheen. Giet de vulling in de bodem van de springvorm. Bak voor 45-50 minuten, of tot het midden bijna stijf is. Zet de oven uit en laat de cheesecake binnen 30 minuten afkoelen. Haal de cheesecake uit de oven en laat deze op kamertemperatuur afkoelen. Na afkoeling, bewaar de cheesecake minimaal 3 uur in de koelkast voordat je hem serveert. Geniet van je New York stijl cheesecake!
PREI-KIP STIR KRY MET NOEDELS (bron ChatGPT)
Kipfilet snijden in dunne plakjes en in een pan bakken. Voeg prei, knoflook, gember, sojasaus, rijstwijn en een scheutje honing toe en roerbak tot alles gaar is. Serveer met rijst of noedels.
OVENBAK MET WORSTJES, AARDAPPEL, POMPOEN & KERSTOMATEN
Dit recept komt van 15gram.
RAVIOLI AL FUNGHI MET GEROOSTERDE POMPOEN & SALIE-BOTERSAUS, in de AH stond de verse pasta in de bonus dus gingen we nog eens voor deze heerlijke pasta. Het enige wat je moet doen is de pompoen in de oven roosteren (kruiden met pezo, besprenkelen met wat olijfolie, 20-30 min op 200°C), de pasta koken en deze botersaus maken.
Een fijne en smakelijke week!
Ik ga trouwens nog wel eens een blogpost weiden aan ChatGPT, aan wat het voor mij betekent als leraar, maar ook als IT’er, wat ik er nog mee doe en hoe ik er tegenover sta!
Zalig dat het goed uitdraaide, ik heb het ook eens geprobeerd: ingrediënten die nog in de ijskast lagen en daar een recept voor gevraagd maar tofu op smaak brengen blijkt voorlopig geen talent van ChatCPT 😉 het was een wat smakeloos experiment.
Eens naar het ‘beste’ recept vragen is ne slimme!
Het is echt een beetje zoeken he, van wanneer je het beste resultaat kan krijgen. Ik ga dat ook eens doen met de ingredienten die nog in de koelkast liggen, eens zien wat ie daarmee fabriceert!