Week #6: een nieuw begin

Foto door Dom J:

Vandaag is het tweede semester op gang getrokken en dat voelt altijd een beetje aan als een verse start, een nieuwe pagina die klaar is beklad te worden… en ik hou daar wel van. Ik denk dat het een van de leukste dingen is aan het onderwijs, dat je zo vaak de kans krijgt om opnieuw te beginnen, studenten die vol verwachting weer in de eerste les zitten en zich voornemen om het vak echt goed op te volgen, de gangen die weer vol lopen en zich weer vullen met klaterende stemmen, docenten die blij zijn dat ze weer voor de klas kunnen staan enz…. Mijn tweede semester is steevast ook rustiger dan het eerste waardoor ik gewoon meer tijd heb om me voor te bereiden, nieuwe dingen uit te testen én gewoon meer rust ervaar, dat samen met de langere dagen en de zon die soms al eens een prikje komt geven, maakt me vandaag oprecht blij. Ooh zo een nieuw begin, heerlijk toch wel.

Hoewel de zon vandaag al z’n intrede deed, zitten we nog volop in het winterseizoen en bijhorende kolen, maar we maakten er afgelopen week weleens lekkere dingen mee:

Wraps met rode kool salade en falafel
Ik vond het leuke en veggie recept hier en was blij dat ik rode kool eens weer totaal anders kon gebruiken!

Pasta met witte kool en gehakt
Dit leek op het eerste zicht maar een gek recept, maar dit was een complete coltreffer, iedereen was er dol op. Let wel, ik gebruiker een pak minder boter dan voorzien was, want 300 gr vond ik echt te veel.

Homemade pizza’s
De lekkerste pizza’s zijn nog altijd degenen die we zelf maken, maar oh wat droom ik van een echte pizza-oven. Iets om over na te denken, voor ooit 😉

Witloof met ham & kaas
De aloude klassieker!

Koolraap & zoete aardappel uit de oven met kippeboutjes
Eentje van wederom ChatGPT zoals ik vorige week al vertelde, ben ik ook daar inspiratie gaan zoeken.
Nodig: koolraap, zoete aardappel, rode uit in grove stukken, kippeboutjes
Bereiding: Verwarm de oven voor op 200°C. Verdeel de kippeboutjes over een ovenschaal, Voeg komijnpoeder, paprikapoeder, zout en peper toe en roer door mekaar met olijfolie. Zet zo’n 30 minutne in de oven. Voeg de groenten toe en hussel alles door mekaa,r opnieuw kruiden, eventueel nog wat olie en plaats de ovenschaal opnieuw in de oven en bak voor 30 minuten verder of tot de groenten zacht en goudbruin zijn.

Zalm en pastinaak gratin met slaatje
Opnieuw een receptje dat ingegeven werd door ChatGPT!
Nodig: 2 pastinaak, geschild en in dunne plakjes gesneden, 4 zalmfilets, 1/2 kopje roomn 1/2 kopje geraspte kaas (bijvoorbeeld Parmezaan of Gruyère)n 2 eetlepels boter,1 eetlepel bloem, 1/4 kopje melk, pezo, verse dille, fijngehakt (optioneel)
Bereiding: Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Kook de pastinaak in gezouten water tot ze zacht zijn. Giet af en laat afkoelen. Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe. Roer goed en voeg de melk toe. Roer tot de saus dik wordt. Voeg de room, kaas, zout, peper en optioneel dille toe. Roer tot de kaas gesmolten is. Leg de zalmfilets in een ovenschaal. Giet de saus over de zalm en leg de pastinaakplakjes erbovenop. Zet de schaal in de oven en bak gedurende 15-20 minuten, of tot de zalm gaar is en de pastinaak goudbruin is. Lekker met een slaatje van veldsla en rauw witloof!

Smakelijk en geniet van het zonnetje vandaag!

4 reacties

Altijd fijn om iets te horen!