De beste uitsteekkoekjes

IMG_5735

IMG_5736

IMG_5740

IMG_5743

IMG_5746

IMG_5749

IMG_5752

IMG_5765

Het was al lang geleden dat we nog eens koekjes bakten, er was nochtans een tijd dat we dat soms wekelijks deden en altijd een blikken doosje vol hadden, maar zoals zo vaak verschuiven die dingen naar de achtergrond als je het een aantal weken niet meer doet, tot je ze gewoon vergeet (zoals die periode dat ik wekelijks een nieuwe taart bakte, dringend nog eens oprakelen!)

In elk geval, hebben we er maar één recept voor en gelukkig is dat het allerbeste of toch volgens Nigella en ik ben werkelijk geneigd om ze hierin te volgen, want het is zo’n recept dat altijd, maar dan ook altijd een goed resultaat geeft.

Nodig

  • 200 gr patisseriebloem
  • 100 gr suiker
  • 90 gr ongezouten boter
  • 1 groot ei (of twee kleintjes)
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl vanille extract

Doen

  • Alles bij elkaar kieperen en de kinderen laten kneden 🙂 Het deeg op zich is al superlekker dus zoals altijd moet ik de kinderen aanmanen om toch nog iets over te laten om uit te steken.
  • Het makkelijkste werkt als je het deeg erna even in de koelkast legt want al die warme kinderhandjes maken de boel anders wel heel plakkerig en dat is lastig uitsteken.
  • Het deeg uitrollen (tot zo’n 0,5 cm dikte) op een met bloem bestoven oppervlak en uitsteken. De koekjes op een bakplaat met bakpapier leggen en zo’n 12-14 minuten op 180 graden bakken. De koekjes zijn goed als ze langs de randjes bruinig zien en in het midden nog iets zachter zijn. Ze harden uit de oven verder.

Het plan was om dierenkoekjes te maken na ons bezoekje aan Planckendael in het begin van de week, maar aangezien we zonder eieren en boter zaten, ging dat feestje jammer genoeg niet door. Het feit dat ik dat lumineuze idee had in de dierentuin en er pas thuis achter kwam dat het niet zou lukken, werd me gelukkig redelijk snel vergeven (na vandaag :))

Altijd fijn om iets te horen!