Drie dolle dagen in Hamburg

dscf1421

dscf1439 dscf1430
dscf1384

dscf1098

dscf1275

dscf1253

dscf1083 dscf1071 dscf1321

dscf1338

dscf0989 dscf0982 dscf0968

dscf0934

dscf0898

dscf0854

dscf1204 dscf1197
dscf0839

dscf0775

dscf0755

dscf0747

dscf0744

dscf0719

dscf1290 dscf0709 dscf0706

dscf0691

dscf0687 dscf0693dscf1411

Ik kan de dingen moeilijk loslaten, dat is absoluut niet mijn beste eigenschap in heel veel opzichten, maar dat heeft er wel voor gezorgd dat we drie dolle dagen in Hamburg doorbrachten. Ik had me er namelijk niet echt bij neergelegd dat we in de kerstvakantie niets zouden doen, dus bleef ik vasthouden aan het idee dat er wel eens iets uit de bus zou vallen en dat deed het een drietal weken geleden: 25 euro per persoon H/T Zaventem-Hamburg en een beetje zoekwerk later ook een familiekamer in een hostel aan 50%, maw 3 dagen, 2 nachten in Hamburg met het vliegtuig, voor zes personen, voor dezelfde prijs als een dagje Efteling met lunch, muffin, een koffie en 20% korting op een souvenir (Ticket extra 46,5 euro PP). Gelukkig dat de Sint dit jaar zorgde voor Efteling ticketten 🙂

Hamburg dus, het was gewoon de goedkoopste bestemming en we smeten al onze eigen tips & tricks overboord om eens iets totaal anders te doen: vliegen, slapen in één grote familiekamer, een hostel én maar drie dagen om de stad in sneltempo te verkennen. We bekeken het als een soort experiment: zou dit lukken? Zou het leuk zijn om te doen? Zouden we voldoende kunnen zien? Zou dat samen slapen niet verschrikkelijk vervelend zijn? Een experiment dus dat eventueel wel perspectieven kon bieden voor komende trips.

We vlogen vanop Zaventem wat het voor ons wel heel makkelijk maakte om maandagochtend vroeg om 5:50 uur (toch niet al te makkelijk dus :)) onze deur, gepakt met elks z’n eigen rugzakje vol reseverkledij, uit te stappen richting station. Alles verliep vrij vlot en we konden nog ontbijten op de luchthaven zelf. Het viel me wel op hoe lang het allemaal duurt. We zaten langer vast op de vlieghaven te wachten bij de controle-posten, de gate, de trein…  dan dat we effectief vlogen, want dat vliegen naar Hamburg dat is maar een klein uurtje. Op het vliegtuig zelf was alles meer dan ok, ik had stiften en boekjes bij, maar vooral het raampje blijft geweldig interessant en gelukkig hadden we er twee in de aanbieding omdat we als een blokje van drie bij drie achter elkaar zaten.

Onmiddellijk na de landing volgden we de exit-pijlen richting treinstation en kochten we een Hamburg Card (8 euro pd pp)(per volwassene reizen er drie kinderen tot 14 jaar gratis mee!) voor onbeperkt treinen, bussen, metro’s, ferry’s en kortingen bij bezienswaardigheden of activiteiten. We treinden onmiddellijk naar ons hostel, deponeerden er de bagage en trokken de stad in en wat was me dat voor een ontdekking. Hamburg mag alvast mee in het lijstje van steden gaan staan die je moet bezoeken, een prachtige industriële havenstad waar oude en nieuwe architectuur (groot hartje) elkaar naadloos vinden, vol edgy wijken met leuke winkels & adresjes!

Wat wij deden in onze drie dolle dagen, geïnspireerd door wat pinnen en ons reisgidsje mét app:

 • Rondwandelen in de haven, naast de Elbe, genieten van de geweldige vis bij fish & so, zalig adresje, super authentiek, blauwe tafellakens in een kantine met plastieken kreeften tegen het plafond 🙂 geweldig alternatief voor de gesloten vismarkt.
 • Een boottochtje door de haven en de Speicherstadt
 • Enorm veel gebruikt gemaakt van het openbaar vervoer, nooit langer dan 10 minuten moeten wachten. Fantastisch!
 • Popeye een paar keer tegenkomen
 • Rondwandelen in de Speicherstadt, prachtige wijk: pakhuizen, bruggen, kanalen.
 • Opwarmen met koffie, warme choco en taart in het charmante Cafe Knuth en in de koffie branderij (voor koffie liefhebbers een must!)
 • Hamburgers gegeten, natuurlijk, we gingen voor de beste hamburgers van de stad, waar je niet binnengeraakt zonder reservatie, maar al helemaal niet als je arriveert wanneer het gesloten is 🙂 en belandden uiteindelijk in Peter Pane, een soort keten, maar best wel gezellig en we kregen er zelfs gratis dessert toen ze erachter kwamen dat de wederhelft zijn cocktail nooit gekregen had.
 • Schuilen voor de regen aan het rathaus
 • De voetgangerstunnel onder de Elbe nemen en genieten van het uitzicht van Hamburg by night (nadeel tijdens de winter in Hamburg is dat de nacht wel heel snel valt)
 • Ronddwalen in leuke wijken: Altona (waar we logeerden) & St Pauli
 • Ons opnieuw in een photoautomat proppen, ging aanzienlijk moeilijker dan vorig jaar, al die mutsen, sjaals en dikke frakken dan ook.
 • Tot rust komen in de parkjes, er zijn er veel in Hamburg, ook steevast met afgesloten speeltuintjes.
 • Uitgeregend worden…
 • Lekker ontbijten in het hostel: de kinderen die aanschuiven met een bordje en dat volladen met lekkers naar keuze is heel aandoenlijk om te zien, dat ze zich daardoor volsteken met cake… achja.
 • Geocachen, niet eens veel moeite voor gedaan, maar toch ééntje gelogd, altijd leuk voor de statistieken daar 🙂
 • Beseffen dat drie dagen te kort is voor deze leuke stad maar dat drie dagen aan dit tempo meer dan voldoende is voor de kinderen want ze waren allemaal enorm moe bij thuiskomst.

Ja, Hamburg was de moeite, als stad, maar ook als experiment. We hebben én goed geslapen in die familiekamer (effectief met de kinderen mee op stok kan eens heel goed doen), én veel gezien van de stad én ook echt genoten van mekaar.  Dit smaakt naar zoveel meer.

2 reacties

 1. Ha Elke, dat klinkt als een succes! De Speicherstadt is inderdaad indrukwekkend en de rondvaart een must. Peter Pane hebben we ook in Berlijn, lekkere frietjes van zoete aardappel hebben ze daar. Ik ben benieuwd waar jullie volgende (Duitsland?)tripje naar toe gaat! Groetjes.

  1. Ha Janneke! Oh had ik dat geweten van de frietjes bij Peter Pane… moeten we nog eens voor terug! Inspiratie voor komende (Duitse) trips? 🙂 Sowieso vermoed ik dat één van de komende trips Warschau zal worden aangezien mijn neef & zijn vrouw daar sinds kort wonen!

Altijd fijn om iets te horen!