Homemade spekken met chocolade

dscf8003

dscf8001

dscf8012

dscf8014

dscf8018

dscf8022

dscf8278

De zaterdagmarkt in Mechelen, dat is iets dat ik meenam van thuis, zeker sinds de kinderen zaterdagochtend naar de tekenacademie gaan, is dat ook in ons gezin een wekelijkse gewoonte. Er zijn zo van die kramen die je altijd bezoekt en één van die kramen is het snoepkraam op de Ijzerenleen ‘Daes’, want daar verkopen ze de beste spekken van de wereld en dat is zo. Er is hier al menig mens in huis gepasseerd die sinds ze die geproefd hebben, nooit nog andere willen. Legendarisch zijn die dus.

Maar ik kook echt graag en daag mezelf op dat vlak wel graag eens uit en dus stond er al lange tijd spekken met chocolade op mijn kook-bucket-list, te wachten tot ik een goed recept vond dat ik begreep en waarvan ik dacht dat het me wel zou lukken. Dat goed recept vond ik op Lekker Tafelen en gebruikte ik om spekken met chocolade te maken, weer eentje dat ik van de lijst kan vinken!

Nodig voor 50 grote spekken:

 • 700 gr fijne suiker
 • 300 gr water
 • 75 gram honing
 • 50 g gelatine
 • 200 gr glucose (te vinden in de AVEVE)
 • Kokospoeder
 • Pure chocolade (genoeg, denk bijna één kg!)

Maken die handel (wat hou ik toch van simpele gerechten die een maximaal resultaat geven!)

 • Meng de fijne suiker met water en honing en zet het op het zacht vuur tot alles goed gesmolten is.
 • Week de de gelatine in koud water
 • Klop de glucose los in de keukenrobot, als deze goed is losgeklopt voeg je er de suikersiroop aan toe. Alles laten mengen en afkoelen tot 60°C (een keukenthermometer vind je in de CASA of de BLOKKER). Stilaan de uitgeknepen (echt alle water eruit) geweekte gelatineblaadjes toevoegen, één voor één… verder laten doorkloppen tot het mengsel dikker en witter wordt (ja, ik weet dat je gaat denken dat dat niet in orde komt, maar wacht en je zal zien!).
 • Je mengsel uitkappen in een met bakpapier bekleedde vorm zodat niet alles van onder tot boven plakt en laten opstijven. Van zodra het opgesteven is, de chocolade laten smelten en de grote witte massa met een scherp mes in blokjes snijden. Als alles te veel plakt, strooi je er kokospoeder op.
 • De blokjes in de chocolade wentelen en hard laten worden.

En nu genieten met de opengeslagen krant, een tas koffie en een spek. Me-time!

4 reacties

Altijd fijn om iets te horen!