Moemoe’s marmelade

Ik ging confituurtjes maken, enerzijds voor de brunch, anderzijds voor onze eerste gast in lange tijd in de B&B. Confituur maken is zo één van die dingen die niet veel tijd, noch veel moeite kosten en meestal echt wel een geweldig resultaat geven. Het geeft je een instant huismoederlijk gevoel, een beetje goddelijk zelfs, zoals Nigella ons ooit voordeed.

DSCF4863

Ik zocht bij Mme Confituur naar een leuk recept en kwam uit op aardbei-ananas confituur, daarnaast maakte ik nog eentje met bosvruchten (naar dit recept) en wou ik nog iets met appelsien of citroen maken, een soort marmelade dus. Ik begon te zoeken op het net, toen redelijk laat mijn euro viel dat ik in de doos met de recepten van moemoe al eens een marmelade was tegengekomen. Ik kieperde de doos uit, en natuurlijk was het allerlaatste recept dat ik vastnam, het juiste. Het was een oud, verkleurd papier met een sierlijk handschrift, het lijkt bijna gedrukt, zo mooi. Op dat papiertje komen eigenlijk mijn overgrootmoeder en -vader tezamen (op de foto met hun vier kinderen, mijn opa is de kleinste van de hoop): zij een Britse (vandaar dus de marmelade) en hij een leraar (valt de appel dan toch niet zo heel ver van de boom?) met een prachtig handschrift (daar heeft de appel toch wel een deukje gekregen :)) In mijn verbeelding schrijft hij het recept, gedicteerd door haar, op, klaar om ooit ontdekt te worden door een volgende generatie.

[one_half]DSCF5593[/one_half][one_half_last]DSCF5088[/one_half_last]

Het is opnieuw een recept dat heel erg simpel is, maar wel met een heel erg goed resultaat.

Nodig

  • 1/2 kg appelsienen (3 stuks)
  • 1/2 kg 1:1 geleisuiker (in het originele recept stond 1 kilo suiker maar dat vond ik echt te veel dus halveerde ik het)

Doen

  • Was de appelsienen met heet water, borstel ze schoon
  • Kook de appelsienen in hun geheel tot ze echt zacht zijn
  • Halveer de appelsienen en haal er de pitjes uit
  • Mix de appelsien met pel en al tot een moes
  • Meng de moes met de geleisuiker en zet opnieuw op het vuur.
  • Laat enkele minuten (3-4, zoveel als er op de verpakking staat) doorkoken
  • Giet de hete marmelade in steriele potjes, draai het deksel erop en laat omgekeerd afkoelen (maar ook weer niet te lang want dan plakt de marmeade aan de bovenkant van je potje, dus op tijd opnieuw omdraaien)

2 reacties

Altijd fijn om iets te horen!