Tips & tricks voor een fijne brunch

[one_half]DSCF4914[/one_half][one_half_last]DSCF4923[/one_half_last]DSCF4936DSCF4933DSCF4929DSCF4928

Elk jaar houden wij onze grote meters- en petersbrunch. Het is een traditie die ondertussen toch al een lange tijd mee gaat. Helemaal in den beginne waren we met niet zoveel, maar bij elk kind kwam er weer een meter & peter bij met hun eigen gezin én dan kan het snel doortikken als de lieve mensen in kwestie zelf ook een aantal kinderen hebben. We komen al snel aan een kleine 40 man en buiten het logistieke probleem dat zich daarbij aandient, is er natuurlijk héél veel eten nodig. Gelukkig kook ik graag en sinds ik 10 jaar geleden het brunchen als alternatief etentjes-concept heb ontdekt, laat ik er al zeker geen slaap meer voor, hoogstens wat minder omdat ik de avond ervoor graag zo veel mogelijk op voorhand klaar heb, want niets is zo stresserend om met het oog op de klok de race ertegen aan te gaan, zo’n uurtje voor iedereen in je living staat.

Ik werk voor etentjes altijd met een afvinklijstje, ofwel in Evernote, ofwel in OneNote zodat ik online nog veel kan wijzigen en kan toevoegen, op papier wordt dat anders veel te snel een rommeltje én op die maner wordt alles ook bijgehouden zodat ik altijd uit vorige edities inspiratie kan halen. Op de laatste dag print ik dat af, hang ik het op en kan ik beginnen met vakjes te kruisigen. Het gevoel dat een to-do’tje gedaan is, vinden wel meer mensen zaligmakend denk ik.

Ok, een brunch dus, ik heb een paar spelregels die ik graag deel:

 • Drank: fruitsap (vers uit het koelvak voor dat tikkeltje meer) en Cava (lekkere frisse, geen al te zware), water, melk en aanverwanten als in fristi en chocomelk, thee en koffie.
 • Soep: afhankelijk van het seizoen maak ik dat wel of niet, inde winter vaak zelfs twee soorten want dan wil iedereen zich wel graag even opwarmen. Soep is gewoon altijd simpel en lekker. Ik neem altijd een gemixte soep (kwestie van neus-optrekkerij bij de kinderen uit te schakelen) en kies een seizoensgroente. Gisteren was dat bloemkool.
 • Brood: ik maak verschillende soorten brood, bestel er bij de bakker of doe een mix van de twee. Gisteren ging ik voor Waldkornbrood, een Italiaans brood en een notenbroodje. Ik haal mijn bloem altijd in de AVEVE en ben dol op hun mixen. Voor het waldkorn en notenbrood gebruikte ik een eigen recept, maar het Italiaans kwam uit een zakje waar er enkel water bij moest. Geweldig. De bakker aan de overkant van de straat bracht (een beetje te laat weliswaar:)) sandwiches en stokbrood)
 • Een quiche: ook weer snel en simpel. Neem een kruimeldeeg uit het koelvak, kies een lekkere vulling en zet in de oven. Gisteren deed ik een quiche met geitenkaas (jak, maar ik hou van alle meters & peters die helemaal komen afgezakt en wel van geitenkaas houden, dus ik hou mijn neus gewoon toe:)) en topte er nog wat verse vijgen, salade en droge ham op.
 • Salades: ik maak graag groene salades in grote schalen.Altijd lekker zonder (juist ja) te veel moeite, het is gewoon een kwestie van de juiste smaken bij elkaar te kieperen en gretig gebruik te maken van kruiden, noten of lekkere olie. De basis is altijd sla, maar je hebt zoveel verschillende soorten: veldsla, rucola, ijsbergsla, kropsla enz… dat je daar op zich al heel goed mee kan variëren.
  Ik maakte er gisteren drie:

  • Rucola, mozzarella in stukjes gescheurd, zongedroogde tomaten, lekkere verse tomaten, geroosterde pijnboompitten en wat basilicum
  • Veldsla, witloof, appeltjes, garnalen, bieslook
  • Gemengde sla, gerookte zalm, avocado, komkommer, citroen en dille
  • Ook altijd lekker: tonijn (uit blik), sla, geroosterde paprika’s en platte peterselie
 • Eieren: ik doe ook altijd iets met eieren, soms omeletten in cupcakevormpjes, soms een tortilla, soms spek met eitjes in een grote pan, soms zachtgekookte eitjes, maar als er echt veel volk is gewoon een eiersalade en bijvoorbeeld ook een lekkere kip curry (met gebraden kip)
 • Zout beleg als in vlezekes & kaasjes: ga die gewoon halen aan het beste kraam op de markt of in de speciaalzaak. En aangezien er hier altijd gigantisch veel kinderen rondlopen voorzie ik meestal ook ballekes (soms met kriekjes).
 • Zoet beleg: ik maakte vorige week al een heleboel confituur (later daar nog meer over) maar heb ook al duo choco gemaakt en ook poepgelei staat hier op de to-do list. Ik ben gewoon een contente mens als ik af en toe eens iets kan uitproberen.
 • Je kan ook nooit zonder yoghurt en vers fruit, dus zet ik altijd een grote pot met onderaan fruit (seizoensgebonden), daarbovenop yoghurt en een bovenste laag granola, op tafel. De yoghurt beschermt het fruit van bruin worden (handig! ) en de granola geeft gewoon extra crunch.
 • Zoetigheden: tenslotte moet er iets zoets zijn zo op het einde, daarom of om de kinderen toch iets te laten eten 🙂 Ik doe vaak muffins, koffiekoekjes of cakejes, maar gisteren ging ik voor donuts (die zijn ondertussen een gevestigde waarde) en brownies. Het leuke aan het hebben van een blog is dat ik nu ook zelf die recepten hier terug kan vinden.

Van zodra er meer mensen dan je feitelijke gezin aan tafel zitten, is het sowieso extra werk, daar gaan we niet onnozel over doen, maar weet ook dat je echt niet alles zelf moet maken want de keuze voor goede ingrediënten maakt dat je eigenlijk weinig extra nodig hebt. Goeie olijfolie, smeuïge kazen, fris fruit, lekkere confituur en vers brood zijn vaak al meer dan genoeg. Gewoon eens over de markt kuieren en je neus volgen, zorgt voor een heerlijke brunch, maar als je, zoals ik, plezier haalt uit het koken en voorbereiden, dan heb je wel wat tijd nodig en liefst wat uurtjes de dag voordien. Ik maak namelijk zo goed als alles van tevoren, het enige dat ik nooit op voorhand maak zijn de salades, eventueel wel al wat mise-en-placen zoals groenten grillen of pitten roosteren, maar op de dag zelf trek ik een half uurtje voor het volk komt, mijn zakken sla open en snijd ik de groenten aan. Ik kieper alles zo maar wat bij elkaar, giet er wat olie op, kruid het af en steek er twee lepels in. Al de rest staat ofwel pakklaar te wachten in de koelkast of op een plek waar geen katten geraken (leve sleutels op deuren in een oud huis). Het enige dat ik dan nog moet doen zijn servetten, glazen, bestek en stapels borden klaarzetten, want als er meer volk komt dan onze sowieso al grote tafel kan dragen, doe ik geen moeite meer om in te dekken, dan is het gewoon ‘serve yourself & dig in’!

Altijd fijn om iets te horen!