#ouderzonden – hoofdzonde 1

superbia

Voor meer info ivm met deze blogchallenge, klik hier!

Waarom ben ik een goede ouder? Waar blink ik in uit?

Ik weet niet of er echt iets is waarin ik uitblink, maar ik weet denk ik wel waar ik goed in ben, want tussen goed en uitblinken heb je nog wel wat meer trappen te nemen me dunkt 😉

Ik ben -denk ik – goed in de balans te vinden tussen structuur, loslaten en lolmakerij. Ik ben streng maar rechtvaardig en maak mezelf wel geregeld eens boos, maar nog veel geregelder relativeer ik, maken we gewoon lol en lachen we. Er zijn een aantal dingen waar ik streng op ben, maar nog veel meer dingen waarin ik hen het vertrouwen geef. Op de één of andere manier weten de kinderen daardoor best goed wanneer van hen verwacht wordt dat ze flink zijn en wanneer ze loos kunnen gaan.

Tijdens het schooljaar krijg ik de kinderen zo goed als dagelijks op tijd op school met boterhamdoos, fruit en koek. Ik heb ze zo klaargestoomd dat ze in staat zijn ’s morgens hun eigen kleren te kiezen, de tafel te dekken, te ontbijten (altijd yoghurt met cornflakes, muesli of havermout), gedeeltelijk af te ruimen en hun boekentas te maken. Ik heb daarbij compleet losgelaten hoe ze erbij lopen en neem zelf wel een stoffer en blik als er onder de tafel weeral maar eens een half pak havermout ligt, kan me ondertussen ook echt niet meer boos maken om een omgestoten bus melk of een kapot gevallen glas, maar ben anderzijds wel streng op tanden poetsen en hun zelfstandigheid bij het opstaan: als zij ’s morgens er niet in slagen om op tijd beneden te zijn (door te spelen), dan eten ze maar een appel onderweg. Ook al moet ik ze er vaak aan doen herinneren om voort te doen (herkenbaar, niet? 😉) toch vind ik dat het op deze manier relatief vlot verloopt. ’s Avonds na schooltijd laden ze hun boekentassen uit, maken ze hun huiswerk, moeten ze proeven van het vreselijke eten en gaan ze op tijd slapen. Daartussen mogen ze doen wat ze willen als in TV-kijken, lezen, knutselen in de creakamer, spelen enz… We zijn weliswaar best streng op gamen of surfen (IPad, computer of PlayStation) als wij hen daarin geen permissie geven, wordt het gewoonweg niet gedaan.

Tijdens de vakanties gaat het er helemaal anders aan toe én modderen we meestal maar wat aan. Geen uren om op te staan/te eten/te gaan slapen, geen structuur overdag, we zien wel wat de dag brengt en daar hebben zij behoorlijk wat vrijheid in. Willen ze kastelen bouwen, dan geef ik hen karton, willen ze koken, bind ik hen een schort aan, willen ze verven, dan weten ze de weg naar onze creakamer, willen ze naar de cinema, dan zoek ik een leuke film uit, willen ze naar het dinomuseum dan springen we op de trein enz… sowieso ga ik in de meeste dingen compleet enthousiast mee. Natuurlijk heb ik wel wat restricties, zoals niet een ganse dag voor de TV hangen of gamen, maar over het algemeen zijn onze vakanties compleet ongestructureerd maar meestal wel plezant. Ik ben echter wel streng op het opruimen van wat ze bijvoorbeeld geknutseld hebben en het flink zijn buitenshuis al dan niet in verkleedkleren waarin ze al de hele vakantie rondlopen (ja, als je mij tegenkomt in de vakanties, eender waar, kan het altijd best zijn dat ik met een rariteitenkabinet op trot ben 😉)

Ik denk dus dat ik goed ben in het vinden van die balans tussen structuur en plezier maken, enerzijds omdat ik mijn hart volg en doe wat voor mij goed voelt, anderzijds omdat ik heel bewust omga met de tijd werk/gezin (die weliswaar serieus door elkaar geschud is dit schooljaar) waardoor ik er ook echt tijd voor heb. De kinderen gaan graag naar school en naar hun hobby’s, maar zijn nog altijd veel liever thuis en dat vind ik echt fijn. Ik probeer – net als iedereen – op mijn eigen manier gewoon een warm nest te maken en ik denk wel dat ik daarin slaag. De kinderen en ik, bij uitbreiding vooral wij (als in de wederhelft erbij), dat is gewoon een goed geolied team die elkaar allemaal graag zien… of zoals die ene quote in ons huis het eigenlijk allemaal zegt:

DSCF4182

Ik kon me trouwens ook niet inhouden om onnodige afbeeldingen te maken, dus als je zin hebt om ze ook te gebruiken hier te downloaden als zip-bestand!

Naamloos-1!

2 reacties

  1. Oh! De onze start in september met school en ik heb nu al stress voor die ochtendspits. Nu modderen wij al 2 jaar maar wat aan. Ze is altijd vroeg genoeg wakker om rustig alles te doen tot we ze naar de crèche brengen, maar school zal toch wat anders zijn!

    1. Het lastigste aan school int begin vond ik het dwingende beginuur en het brood dat voor de boterhammendoos in huis moest zijn (meer dan eens voor 7 uur een broodautomaat gezocht ;)), maar voor de rest is dat wel de max, met wat ze dan allemaal naar huis soms komen, heerlijk, dus geen stress, die routine sluipt er vanzelf in en de vakanties zijn eens zo zalig erna om aan te modderen!

Altijd fijn om iets te horen!