Verse riddersoep (+ recept) én een houten schild

DSCF1808

Afgelopen weekend waren het de ridderfeesten in Bouillon én zoals elk jaar gaan we er naartoe als we in de Ardennen zitten. Na zo een paar uurtjes vertoeven in ridderlijke sferen hebben de kinderen meestal genoeg inspiratie om de komende uren en dagen door te komen; Het is zo een van die dingen waarin ze ongelofelijk goed overeen komen ‘riddertje spelen’ als in oefenen met pijl & boog of de berg bezetten met schild & zwaard of ondertussen ook ‘echte’ riddersoep maken.

Nodig

  • 1 grote ui
  • 2 teentjes look
  • handvol wortelen
  • handvol boontjes
  • handvol erwtjes
  • halve kleine knolselder
  • halve kilo (geschilde) kleine aardappelen (wij gebruikten jonge krieltjes)
  • 400 gr stoofvlees
  • 100 gr gerookt spek
  • bouillon
  • peper en zout

Maken

DSCF1748

DSCF1767

Snij en schil alle groenten (ik koos gewoon allerlei groenten die zij lekker vinden, dus kies gerust andere) in lekker robuuste stukjes wat wel zal lukken als de kinders ze zelf snijden wat bij ons wonderwel (op een sneetje na) goed lukte. Mies wou daarnaast ook absoluut leren aardappelen schillen wat mijn leven in de toekomst alleen maar zal vergemakkelijken aangezien de tweede oudsten dat ook al kunnen. #vuistje

Reken voor de soep toch zo’n 2.5 tot 3 uur kooktijd. Die tijd heeft het vlees minstens nodig om zacht te worden!

  • Braad het stoofvlees goed aan, langs alle kanten én bak het spek.
  • Neem een grote pot en stoof ui met look tot die zacht is en voeg al het vlees toe en zet onder water en laat een uurtje pruttelen. Voeg bouillon toe.
  • Voeg dan systematisch groenten toe, eerst de knolselder en wortelen. Laat minstens een half uur koken én van zodra je merkt dat het vlees zacht genoeg is, voeg je aardappelen en boontjes tot die gaar zijn om de laatste 10 minuten de erwtjes toe te voegen. Nog goed afkruiden met peper en zout én eventueel afwerken met wat verse peterselie.

DSCF1737

DSCF1747

Aangezien Bob nog niet zo vlot is met een (scherp) mes, mocht hij helemaal alleen het brood maken. Ik sta ervan versteld hoe goed ie al cijfers herkent en streepjes kan lezen. Hij maakte een lekker makkelijk plat broodje volgens dit recept.

DSCF1734

DSCF1759

DSCF1762

DSCF1791

Ondertussen knutselde de man, met de overschot van het hout van mijn vogeltjes van vorig jaar (bij Paula zijn we beduidend een pak productiever met handen ipv computer), een schild ineen én zochten ze samen ‘ons’ wapenschild op (awel ja, de man zijn Franse familienaam gaat terug tot de tijd van wapenschilden enal) zodat ze dat konden overzetten. Ik vermoed dat de man in de toekomst nog veel houten schildjes zal kunnen maken.

DSCF1808
DSCF1829

DSCF1837

Toen we dan ’s avonds aan de vuurput zaten met onze kom riddersoep, een lekker stukje brood, de dekentjes, het schild in de aanslag… dan besef ik elke keer opnieuw hoe schoon zulke dagen zijn, hoe hard we die moeten koesteren en vooral ook hoe hard ik de zomer weer ga missen als die voorbij is én de drukte van alledag ons opnieuw inhaalt.

6 reacties

  1. Fijn te lezen hoe jullie jullie waarnemingen in praktijk omzetten en hoe heel de familie deelneemt.
    Dat zullen jullie kinderen zich later zeker herinneren en misschien overdoen met hun kroost ! 🍵
    Wij zijn onlangs naar Mageroy (Habay la Vieille) geweest naar een Romeinse site en Romeinse feesten daar zou jullie gezin ook van kunnen genieten (wordt elke 2 a 3 jaar georganiseerd.
    Tot binnenkort,
    Je tanteke

    1. Oh wie weet, hoe schoon zou dat eigenlijk zijn als ze dat gewoon overdoen met die van hun ooit! Oh leuk om te weten dat van die Romeinse feesten, moet ik onthouden! En sowieso tot binnenkort!

Altijd fijn om iets te horen!