De boeken van 2021

Foto door Ylanite Koppens via Pexels

Ik las 40 (!) boeken uit, 40! Ik weet natuurlijk dat er mensen zijn die veel meer lezen, maar ik vind dat voor mezelf absurd veel, want ik kom van niet zo heel lang geleden (max 5 jaar) waar ik niets, nada, noppes las of nog korter geleden amper aan 10 boeken terwijl ik altijd zo graag veel las. Ik ging namelijk als kind voor de zomervakantie soms naar drie verschillende bibliotheken om zoveel mogelijk boeken te pakken te krijgen.
Natuurlijk hebben de verschillende lockdowns van de afgelopen jaren er wel wat mee te maken, maar ondanks het coronagedoe merk ik dat lezen absoluut een veel grotere plaats in mijn leven heeft gekregen, met dank aan de e-reader om overal en altijd te kunnen lezen (ook terug in bed zonder bril door het belachelijk groot instellen van de lettergrootte ;)), aan GoodReads dat me helpt om door de bibliotheek het boek te zien én natuurlijk ook aan de reading challenge daar, die voor de spreekwoordelijke stok achter de deur zorgt.

Ik gaf me in 2021 een challenge van 25 boeken en die heb ik dus ruimschoots gehaald. #(boek)feestje

Ik las zoals altijd een allegaartje aan boeken dit jaar én afgelopen jaar las ik meer dan eens non-fictie waarvan de beste waren:

Je zou misschien – na het lezen van dit lijstje – kunnen denken dat ik ongelukkig ben ofzo. Wel, niets is minder waar. Die boeken geven me net handvaten om zo gelukkig mogelijk te zijn én me minder uit mijn lood te laten slaan door gebeurtenissen of wakker te liggen met piekergedachten.
Tegenwoordig, vermoedelijk ook dankzij corona, is het trouwens ook een erg hip thema geworden, want de masterclasses & opleidingen rond een gelukkig/financieel vrij/passioneel/… leven vliegen je om de oren. Mijn tip? Start met het lezen van de boeken waarop ze zich baseren. Ik vond daarom Master your mindset (Michael Pilarczyk) ook best interessant, want ik las alles in dat boek dat ik een tijdje eerder bij zo een gratis ‘leef je gelukkigste leven/’-webinar had gehoord. Toen daagde het me ook echt dat alles al een keertje geschreven is, maar dat je het gewoon nooit eerder las of hoorde… dus de referentielijst van dat boek heb ik toch ook even doorgenomen.

Afgelopen jaar las ik nog best veel graphic novels (die ik – bedenk ik me – eigenlijk amper toevoeg op GoodReads), ter nagedachtenis las ik ook heel veel Lucinda Riley, maar ook enkele andere kleppers zoals De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld, dat me verweesd achter liet. Het dikste boek (dikke 800 pagina’s) Zeg me wie ik ben van Julia Navarro was tevens ook een van de beste die ik las. Ook nog speciale vermelding voor Groetjes uit Vlaanderen van Mohamed Ouaamari wat me bij momenten echt heel erg raakte en voor de nieuwste van Sally Rooney Prachtige wereld waar ben je, die ik erg fijn vond om te lezen.

Voor 2022 heb ik mezelf opnieuw een challenge van 25 boeken opgelegd én ondertussen ben ik al aan mijn 3e boek bezig: Perfecte prooi van Helen Fields (deel 2 van de D.I. Callanach-serie) want zo een goede thriller op tijd en stond valt ook altijd in de smaak!

Op naar weer een interessant boekjaar!

13 reacties

 1. Weer een interessante lijst. Ik lees zelden non-fictie, maar las ‘De meeste mensen deugen’ nadat jij ’t er in de zomer over had. Echt blij dat ik dat gelezen heb, en dat het bevestigt wat ik al jaren probeer te verkondigen aan ‘bange’ ouders. Er zijn veel meer goede dan slechte mensen in de wereld. 🙂

  1. Oh leuk! Wel ik vond dat ook een soort bevestiging van ‘vertrouwen hebben in de mensheid’. En non fictie ben ik echt beginnen waarderen doordat ik er zo veel uit mee pikte, zijn ook vaak zowat de enige boeken die ik echt nog als boek aankoop om er dan in aan re duiden enz… en nu wissel ik bewust wat af want je kan er ook niet zoveel na mekaar van lezen, net zoals met elk genre (na de gruwelijke callanach-reeks die ik nu lees 😱😱😱 moet er echt iets luchtiger komen dus tips mag je altijd geven! 😁)

 2. Heerlijke nieuwe tips, dank je! Ik haalde mijn reading challenge niet, maar ben daar niet ongelukkig over. Net als bij al die online cursussen heb ik nu het motto: ik moet niks, want soms begin je dat te denken 🙂
  Ik lees weer en wie weet wat dit jaar brengt aan mooie zinnen. Handig om met het ‘want to read’-lijstje in de bib te staan en dan iets te vinden wat er is.

  1. Graag gedaan! Oh nee, ongelukkig moet je daar zeker niet van zijn, integendeel, elk boek dat je leest is er weer eentje bij 😉 het is wat je zegt: ‘het moet niet’. Ik moet dat ook vaak tegen mezelf zeggen hoor, zeker met die (vaak toch wel duurdere) online cursussen om je tijd te beheren, je budget, financieel vrij te zijn enz…. ze smijten de masterclasses tegenwoordig om je oren én dat maakt toch ook soms wel onzeker, alsof het lijkt alsof je tegenwoordig zoiets moet doen om alles op een rijtje te krijgen, terwijl – denk ik dan – dat dat bij niemand toch altijd zo is?

 3. Wauw, 40 boeken, mooie leesprestatie! Bedankt voor de inspiratie, heb er een paar toegevoegd aan mijn want-to-read-lijstje!

  1. Merci! Ik ben er zelf ook trots op ☺ niet om dat cijfer maar vooral omdat dat betekent dat ik echt weer zoveel lees (en daar de tijd voor kan maken!)! En graag gedaan, hopelijk boeien ze jou ook!

  1. Wow, 45 boeken, keigoed zeg! Ik klik ineens door voor de tips 😉 Ah en is die echt goed die serie? Super, want ik vind het wel leuk om af en toe zoiets te bingen!

 4. ‘Groetjes uit Vlaanderen’ vond ik ook een heel goed boek. Ik wacht op Rutger Bregmans boek in de bib, maar dat lijkt wel wachten op Godot…
  2021 was op veel vlakken een ambetant jaar, met hopelijk wel veel persoonlijke groei als gevolg in 2022. Ik heb dan ook maar 12 boeken gelezen van mijn persoonlijk doel van 30 (in 2020 nog 36 boeken gelezen). Het zij zo… dit jaar is wel al beter ingezet, er zijn al 2 boeken uit.

  1. Aargh, hebben ze hem nog steeds niet in de bib? Hopelijk halen ze ook meer dan één exemplaar binnen. Hier ligt er thuis eentje, je zou het mogen lenen maar de man is er nog altijd in bezig 😉 Hopelijk 2022 een beter jaar dan? En ach die persoonlijke doelen, het is wat het is, als de lat hoog ligt, kan je er ook altijd makkelijk onder zei mijn psycholoog een keer, én dat is ook zo!

   1. Ze hebben hem zeker in de bib, misschien wel meerdere exemplaren. Maar steeds uitgeleend… voor 2022 heb ik het doel op 22 boeken gezet. We zullen zien. Zolang het maar echt goede boeken zijn 😉

Altijd fijn om iets te horen!