De lemon curd taart

Mijn overgrootmoeder (de moeder van mijn opa) was een Britse. Buiten haar statige portret dat aan de muur hing, weet ik dat ze altijd rechtstond als ze ‘God save the queen’ hoorde maar besef ik ondertussen ook dat ze een invloed had op de keuken van mijn moemoe. Die invloed werd ineens heel duidelijk toen ik een handgeschreven Engelstalig recept van dé lemon curd taart tegenkwam in de doos met recepten. Het gaf me een beetje kippenvel toen ik besefte dat ik het recept der recepten tegenkwam én dat in het Engels. Ik kon dus niet anders dan hiermee écht mijn project starten. De lemon curd taart is namelijk een begrip in de familie, op elke verjaardag, op elk feestje stond ze daar, ofwel in het groot of allemaal in kleine taartjes. Het is geen allemans vriend, ze is een beetje bitter-zuur, maar met een beetje lobbig opgeklopte room wordt ze toch altijd meer dan goed gesmaakt.

DSCF4283

Het is mijn plan om de recepten zo nauwkeurig mogelijk te volgen, tenzij ik twijfel en dan pas ik ze een beetje aan, zoals hier ook met de baktemperaturen en het voorbakken (wat niet gebeurde in het originele recept). Het was ook niet helemaal duidelijk wat ik moest doen met de eieren (echt opkloppen of loskloppen) en dan ben ik altijd heel content dat er zoiets bestaat als ‘beste vriend Google’ 😉

DSCF4228

Nodig

Deeg

 • 250 gr bloem
 • 75 gr suiker
 • 125 gr ongezouten boter op kamertemperatuur
 • 1 ei

Vulling

 • 90 gr ongezouten boter
 • 250 gr suiker
 • Zeste van 2 citroenen
 • Sap van 3 citroenen
 • 4 eigelen
 • 2 eiwitten

 

Doen

Deeg

DSCF4235

 • Mix suiker, boter en ei tot één geheel.
 • Zeef de bloem erbij
 • Mix snel & krachtig maar goed.
 • Zet het deeg even te rusten in de koelkast

 

Vulling

DSCF4243

DSCF4254

DSCF4261

DSCF4266

 • Rasp twee citroenen voor de zeste en pers er drie uit voor het sap. zeef het sap op pitjes.
 • Meng de boter, suiker, citroensap en -zeste in een pannetje, zet op een laag vuur.
 • Roer tot de boter helemaal gesmolten is.
 • Klop de eieren los en voeg ze toe aan het boter-suiker-citroen-mengsel.
 • Roer verder op een zacht vuur (nooit laten koken) tot de vulling dikker wordt. Dit kan even duren (10-15 minuten) dus geduldig zijn is de boodschap.

 

Taart voorbakken

DSCF4277

DSCF4278

 • Verwarm de oven voor op 200°C.
 • Rol het deeg uit en plaats met bakpapier in een lage taartschaal.
 • Druk het deeg aan tegen de opstaande randen.
 • Leg nu een vel bakpapier op de taart en strooi er een lading droge bonen in.
 • Bak de taart zo’n een 10-15 minuten op 200°C (tot de randjes heel licht bruin kleuren)

 

Taart afwerken

DSCF4291

 • Haal de taart uit de oven
 • Verlaag de temperatuur tot 180°C.
 • Verwijder de laag bonen en het bijhorende bakpapier.
 • Giet de vulling op de taartbodem.
 • Bak opnieuw zo’n 20 minuten op 180°C.

 

Laat de taart afkoelen en serveer met luchtig opgeklopte room. Als alles goed is heb je een stevige korst, maar een smeuige vulling, geniet en doe eens oogje pink naar boven. Smakelijk!

DSCF4313

5 reacties

  1. Ah nee? Niet liggen, zo voor in de jaarlijkse driekoningentaart? 🙂 Nee, ik had dat ook voor ik een keer een bodem moest voorbakken niet liggen. Je zou eventueel ook droge erwten kunnen gebruiken of speciale bakknikkers. En ja, je recupereert dat!

 1. Ik bewaar mijn droge bonen in een speciale pot … alleen ik bak niet zo veel meer 😑 oma deed altijd nog een deksel in deeg op de lemon curd …zeker voor die kleintjes … ik altijd zonder …k wist niet dat dat recept in t Engels was … k denk wel dat het geschrift van oma is … smakelijk xxx

  1. Ik ook, van die bonen (van een goeike geleerd he :))
   Och serieus, nog een ‘dekseltje’ van deeg? Dat wist ik niet meer. Ja, dacht ook wel dat dat haar geschrift was, grappig, want er staan zo vertalingen bij!

Altijd fijn om iets te horen!