Grotten van Han

Toen we de grotten van Eprave bezochten, reden we voorbij Han-Sur-Lesse en zagen we allerlei reclameborden voor de grotten van Han. Mijn eerste en enige herinnering aan de grotten van Han was toen ik als kind in een bootje (met een redelijk paniekerige moeder ;)) op de Lesse door de grotten voer. Het was dus maw stilletjesaan tijd om die grotten nog een keer te bezoeken én dat met de eigen kinderen.

Op het domein heb je wel wat speeltoestellen en picknickplekken

Ik had op voorhand tickets geboekt via de website en dacht dat het daar dus heel erg druk zou zijn, maar dat viel allemaal best mee. De effectieve parkingang ligt een 300 meter verder dan de vroegere ingang middenin het dorp (dichtbij de kerk). Als je op tijd bent én vroeg genoeg op de dag, heb je zelfs vlakbij de nieuwe ingang een relatief grote gratis parkeerplaats (anders is het betalend parkeren aan de kerk of op één van de parkeergelegenheden).

Eens door de ingang, werden we ingedeeld bij de Nederlandstalige groep en kregen een gezellige gids mee die enthousiast over z’n passie vertelde.

Als de Lesse hoog genoeg staat heb je een erg mooie weerspiegeling in het water

De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur en je wandelt over mooie paden door de grot. De wandeling wordt halverwege onderbroken voor een licht- en klankshow waar iedereen erg van onder de indruk was. Als je denkt dat je het tegen het einde wel allemaal hebt gezien, wandel je door de grootste zaal alwaar een jobstudent mét elektrische fakkel je als een gezwinde berggeit toeloopt (iets waar ik nu al een ganse week mee in mijn hoofd rondloop, want dat moet volgens mij één van de meest absurde studentenjobs ooit moet zijn, naast de mijne van vervallen-boter-uitpakker-voor-de-koekjesfabriek natuurlijk ;))

Ik vond de toegang best prijzig (19 euro kind, 24 euro volwassene) voor de grotten en hetzelfde voor het wildpark, tenzij je dat combineert en dan wordt het 27 en 36 euro, maar ik vond de grotten ook echt wel de moeite. Het wildpark schijnt dat ook te zijn, maar daar waren de kinderen vorig jaar al eens met vrienden én aangezien ik deze keer alleen op stap was, wou ik liever een halve dag op uitstap ipv een hele (en dus zelf sleuren aan de koeken enz, zie IG ;))

Het is ook een aanrader (als de kinderen of jijzelf graag veel weten) om het kleine museum PrehistoHan aan de ingang te bezoeken (zit bij in je ticket maar iedereen skipt dat). Het is best interessant en de mooie vier-seizoenen-film in het bioscoopzaaltje is ook echt wel mooi.

Mooie grotten, een aanrader als je nog eens in de diepe Ardennen bent!

4 reacties

  1. Wij deden toen Maya nog een kelin meisje was de combi grotten en dierenpark (nu, dik tien jaar later begint ze soms nog de jingle van het busje uit het dierenpark te neuriën). Helaas was ze toen al niet zo dol op grotten (en ’t is er niet beter op geworden) dus ’t was goed voor een keertje maar liever niet meer.
    Een hele dikke topper van vorig jaar hier was Prehistomuseum in Flémalle (verslagje op http://mamamayapost.opendevelopment.be/prehistomuseum/)

    1. Echt, oh zo lief 😍 en ook wel jammer van de grotten, want dat is toch vaak indrukwekkend! En ja he, dat museum is echt ongelofelijk tof om te doen. Wij hebben dat enkele jaren geleden ook eens gedaan, toen nog voor MS (niet veel later liep die samenwerking compleet fout) waardoor er hier nooit een verslag verscheen, misschien moet ik dat ook maar eens oprakelen, want was best fan van dat museum!

    2. Wij hebben die met onze toen 2-jarige ook gedaan en die heeft de hele tijd geweend. En daar is niet bepaald een nooduitgang… normaal was die altijd flink bij kasteel- en andere bezoeken. Zelfs de voorstelling hielp niets. Het dierenpark daarentegen was wel echt heel tof.

      1. Och nee… ellendig, want idd geen nooduitgang en je moet mee met de groep! Zijn zo echt wel de momenten dat je als andere ouder altijd denkt ‘oh chance is dat niet bij ons’ 😉 (gelukkig worden die momenten meestal wel anekdotes, als er genoeg tijd over gaat ;))

Altijd fijn om iets te horen!