Homemade melo cakes

DSCF3482

Ik had zondag nogal wat eiwitten over van het bananenijs. Meestal gaan die in een potje naar de koelkast om dan een week later door de gootsteen afgevoerd te worden, maar nu is het vakantie en vakanties dienen voor extra’s, zoals nog eens kijken op mijn kookbucketlist. Op die lijst stonden melo cakes uitnodigend te blinken: een zachte witte vulling (met veel eiwitten) overgoten met knapperige chocolade op een lekker zandkoekje. Goed gemaakt is dat gewoon heerlijk, ja toch?

Ik zocht naar een recept en nam hetgeen dat me het meest aanstond. Het is er blijkbaar eentje van Dominique Persoone, de man die chocolade tot een hoger niveau tilt én ja, dat kan je echt proeven! Het recept is één van de meest geslaagde die ik ooit uitprobeerde en gelukkig krijg je na een beetje werk, minstens 50 cakejes voor in de plaats, zodat je even toekomt want van dit snoepgoed afblijven is best moeilijk.

Ik ga niet beweren dat het geen tijd kost, want dat doet het wel aangezien het in drie stappen is en je sommige dingen even moet laten rusten, maar moeilijk of ingewikkeld is het absoluut niet, dus ook uitproberen die handel!

DSCF3376

Nodig

Voor de koekjes

 • 150 g poedersuiker
 • 200 g gezouten boter op kamertemperatuur
 • 2 eidooiers + 1 ei
 • 400 g patisseriebloem

Voor de witte vulling

 • 285 g kristalsuiker
 • 50 g glucose (te koop bij Aveve en had ik nog staan van de spekken)
 • 11,5 cl water
 • 7 g gelatine
 • zaadjes van 1/2 vanillestokje
 • 100 g eiwit

Voor de chocoladelaag

 • Minstens 500 gr melkchocolade of doe zoals ik: 400 gr melk en gebruik voor de overschot witte chocolade (voor de echte zoetekauwen onder ons)

 

Doen

Zandkoekjes

DSCF3384

DSCF3394

DSCF3399

DSCF3416

 • Klop de boter, het poedersuker en de eieren tot één geheel. Zeef de bloem boven de kom en roer goed om. Verpak in folie en laat een uurtje rusten in de koelkast.
 • Rol uit tot 3 mm en duw rondjes uit (bijvoorbeeld met een eierdopje) of rol tot een grote worst van 4cm diameter en snijd er schijfjes af (dat ik daar nu pas achterkom 😊)
 • Bak zo’n 10-15 (ik moest 15 min doen) in een oven van 180 graden tot ze goudbruin zijn.

De koekjes zijn op zich al geweldig lekker!

 

Witte vulling

DSCF3410

DSCF3415

DSCF3417

DSCF3423 DSCF3437

 • Klop de eiwitten op
 • Week de gelatine
 • Kook glucose, water, vanille en suiker tot 115 graden Celcius (meten met kookthermometer)
 • Voeg het warme mengsel toe aan de opgeklopte eiwitten en laat verder kloppen tot het mengsel afgekoeld geraakt, voeg er ondertussen ook de uitgeknepen gelatine aan toe.
 • Doe de vulling in een spuitzak (of een plastieken zakje waar je een punt afknipt) en maak torentjes op de koekjes.
 • Laat minstens 2 uur rusten.

 

Afwerken

DSCF3453

DSCF3456

DSCF3469

 • Smelt de chocolade (genoeg zodat de volgende stap makkelijker is)
 • Pak een koekje onderaan vast (met een tang bijvoorbeeld) en dop het in de chocolade. Dit werkje vond ik het lastigst, want het duurde best lang om ze allemaal te doppen, maar dat is een kwestie van geduld hebben (iets dat ik soms echt niet heb :)) maar werkelijk ze zijn het meer dan waard!

Smakelijk en geniet!

8 reacties

 1. Deze stond 2 jaar op mijn bucketlist (in afwachting van een nieuwe keuken na ingrijpende verbouwingen). Sinds 2 weken staat de keuken er en heb ik me aan dit recept gewaagd. Het lukte perfect, dankzij de heldere uitleg! Enkel die glucose is iets bizar. De volgende keer weeg ik dat meteen af in het kookpotje om zo ’transfers’ te beperken. 🙂

  Bedankt voor het recept!

  1. Oh een nieuwe keuken is echt perfect voor nieuwe recepten. En ja die glucose is iets vreemds! Elke keer ik daarmee werk vraag ik me oprecht af ‘waarom?’ want ik kan daar ook echt niet proper mee aan de slag 😉

   1. 😊 Ben blij dat het niet alleen aan mij ligt… Ik ga alleszins – na dit verpletterende succes – nog wat andere receptjes uitproberen van jou! Thanks for sharing!

Altijd fijn om iets te horen!