Karamellen met chocolade

dscf0164

dscf0174

dscf0181

dscf0186

Een van mijn grootste snoepverslavingen zijn chokotoffen, er is niets waar ik minder kan afblijven. Het feit dat ik het tijdens mijn vier-jaar-durende blokjesperiode niet mocht eten, heeft daar waarschijnlijk ook geen goed aan gedaan. In de 101 dingen die mijn hart doen zingen, staat het trouwens: een achtergebleven chokotoff in de kast treffen net op het moment dat ik een koffie heb gezet, maakt altijd een klein beetje mijn dag. Een karamel met chocolade, er zijn weinig lekkerdere dingen dan dat, dus werd het hoog tijd om dat op mijn kook-bucket-list te zetten.

Ik zocht een lekker en makkelijk recept en kwam op deze website uit. Ik gebruikte echter geen zout in mijn bereiding aangezien ik een beetje op zoek ben naar de meer homemade chokotoff, maar het wel gebruiken kan niet slecht zijn.

Nodig:

 • 113 gr ongezouten boter
 • 120 ml room met hoog vetpercentage
 • 3 el water
 • 60 ml lichte honing
 • 200 gr suiker
 • Pure chocolade
 • Hoog kookpotje
 • Keukenthermometer

Hoe maak je het?

 • Smelt de boter en voeg er de room aan toe
 • Verwarm water en honing in de kookpot tot het helemaal vermengd is.
 • Voeg de suiker toe en laat karamelliseren tot je een temperatuur van 160*C bereikt, roer af en toe
 • Voeg (heel voorzichtig) het boter-room-mengsel toe aan de suikersiroop, de suiker gaat best hevig reageren (vandaar de hoge kookpot) maar blijf roeren
 • De temperatuur is opnieuw gezakt en je laat dit mengsel doorkoken tot je een temperatuur van 115 *C bereikt, dit duurt wel even. Op dit moment heb je een hele zachte karamel als die afkoelt, wil je iets hardere, dan laat je het nog drie graden warmen worden.
 • Zet het vuur af, laat de karamel even staan en giet hem erna in een bakblik mét bakpapier, laat het zeker een paar uur rusten. Probeer de karamel aan te snijden, is ie nog te plakkerig, dan zet je hem even in de koelkast of de diepvries.

Ik heb de kinderen de karamel in bolletjes laten rollen en die bolletjes in gesmolten pure chocolade gedropt. Een vuil werkje, maar zo hebben ze het graag 🙂

dscf0198

dscf0209

Zet de karamelsnoepjes in de koelkast waar je ze zo’n twee weken kan bewaren en haal er van tijd tot tijd ééntje uit!

dscf0280

Voor een eerste keer is het best geslaagd, maar we zijn nog lang niet in de buurt van de echte chocotoff (of ik daar ooit zal geraken is een andere zaak natuurlijk) dus we blijven proberen! Keep you posted!

Altijd fijn om iets te horen!