Ode aan de soepmaker

Mannekes lief, ik ben vermoedelijk zowat de laatste persoon die nu pas op de kar springt van de al lang vervlogen soepmakerhype, maar wat een gerief is me dat. Ik begrijp oprecht niet waarom ik dat zolang heb uitgesteld. Het begon allemaal toen ik enkele maanden geleden bij vriendin Annelyse een kommetje soep uit haar soepmaker proefde, haar begon uit te vragen én thuiskwam met het enthousiaste idee dat ik ook zoiets moest hebben. Zoals altijd was de man redelijk sceptisch, het zoveelste toestel in huis, echt waar? Ben je wel zeker? Maar ik had ondertussen al lang opzoekingswerk gedaan én ik vond dat ik al idiotere aankopen van 56 euro had gedaan én was er zowat van overtuigd dat dit mijn leven zou veranderen (enter heel vette oogrol van de man 😉). Ik koos de XL-versie van DOMO omdat die een capaciteit heeft van anderhalve liter én dat is toch wat we nodig hebben als gezin van 6.

Ondertussen hebben we de soepmaker 2 maanden in ons bezit én eten we minstens 3-4 keer per week lekkere verse soep (veel meer dus dan de eerdere ‘duizenden’ pogingen om dagelijks soep te eten). Ik maak soep met de groenten die ik kan vinden in de koelkast, maar ik heb ook een handige hack die mijn leven nog makkelijker maakt: de pureersoepen van AH én de zakjes soepgroenten voor wanneer de kinderen moerassoep vragen (is gewoon niet gemixte groentensoep, KSA terminologie die wij hier hebben overgenomen)(belangrijk: je hoeft dus niet altijd pureersoep te maken in de soepmaker). De pakketjes kunnen perfect ingevrozen worden (dus dat doe ik ‘en masse’) én het enige dat me dan te doen staat is pakje openen, water & bouillon toevoegen, programma kiezen én 20 minuten wachten. Het is allemaal zelfs zo makkelijk dat de kinderen er ook mee aan de slag kunnen. De opkuis achteraf valt ook echt mee, het kan weliswaar niet in het afwasmachien maar als je onmiddellijk schoonmaakt is het echt een werkje van niets.

Ons leven is met de soepmaker toch weer een beetje gezonder geworden want er is niets dat de kinderen zo graag eten als een kommetje verse soep én er is eigenlijk ook weinig handiger om ‘vieze’ groenten wat in weg te moffelen (want die ene keer dat we champignonsoep aten, vonden ze het allemaal heerlijk ;)) En bij deze werd dan ook weer maar eens mijn ‘grote gelijk’ bewezen, want ook de man moest toch wel toegeven dat het echt wel een aanwinst is! #zoveelhoera

En ben ik echt de laatste of zijn er hier nog soepmakermaagden die ik bij deze aan het overtuigen ben? 😉

9 reacties

 1. Ik heb je blog graag gelezen maar ik ben helemaal niet overtuigd. Want wat doet dat ding nu meer dan een gewone soepkom? Volgens mij zit de winst in het gebruik van zakken/pakjes voorgesneden groenten.
  Water in een kom, groenten en bouillonblokje en twintig minuutjes laten koken. En de kom kan achteraf in de vaatwasser! Ik maak enkel (veel) soep op zaterdag, en eet daar een hele week van. En ja, da’s een hele week dezelfde soep, maar aangezien ik ze zelf maak is het uiteraard altijd soep die ik lekker vind :-).
  En verder wil ik nog zeggen dat ik heel blij bent dat je terug schrijft, ik haal vaak inspiratie uit je schrijfsels.

  1. Awel ja, dat bedacht ik me ook! ER is toch niks moeilijks aan een pot op het vuur zetten en soep maken?
   Maar fijn dat jij er zo blij mee bent natuurlijk 😉 .

   1. Zo fijn je terug te lezen! Zelfs al is het over een soepmaker 🙃
    Hier nog met de kookpot, maar ik kan me de voordelen helemaal inbeelden (zeker je puntje 1! Hier ook gezin van 6 🙃)

  2. Haha, ik begrijp jullie helemaal hoor, maar ik zal eens op een rijtje zetten wat voor mij het verschil maakt:
   – ik kwam er gewoon niet aan toe om 1 grote pot soep te maken per week omdat het me meer werk gaf om één keer 5 liter ofzo te maken (aan groenten kuisen, opruim enz) dan nu een veel kleinere portie (maar wel nét genoeg voor ons) te maken met groenten die in de koelkast liggen. Ik kan nu soep maken van een overgebleven courgette, een ui en wat wortelen terwijl ik ervoor 5 courgetten in huis moest halen (klinkt gek, maar doet veel voor mij)
   – Ik heb werkelijk nog nooit eerder soep gemaakt op 20 minuten tijd, maar dat is natuurlijk ook omdat die maar gewoon staat te pruttelen, miss kan dat ook wel klaar zijn in 20 min? Maar nu dus, ik kieper er de groenten in, dat machien start én in 20 minuten staat er gemixte soep klaar. En echt klaar, klaar, gewoon uit te gieten en op te drinken.
   – Omdat alles zo makkelijk is, maak ik heel snel soep klaar als de kinderen van school komen of van de KSA of onder de middag bij de examens, Het is gewoon het gemak van dat toestel, want ik zou nooit zo snel gauw effe soep maken tussendoor anders.
   – De kinderen kunnen het zelf gebruiken én dus ook zelf klaarmaken zonder dat de hele keuken overhoop ligt, maar dat ligt natuurlijk ook aan de kinderen zelf 😉
   – De kookpot hou ik toch meer in de gaten dan de soepmaker waardoor ik nu echt iets compleet anders kan doen én niet in de keuken moet blijven rondhuppelen. Ik kan hem gewoon opzetten én ondertussen echt terug achter mijn bureau kruipen, dat zou ik nooit doen met een pot op het vuur.

   Het is vooral grappig omdat ik zelf vroeger altijd dacht ‘jaja, zal wel’ tot ik het zag bij mijn vriendin én sinds ik er zelf één heb, ben ik belachelijk enthousiast, zelfs zo dat mijn schoonbroer ook overstag is gegaan én nu ook echt helemaal verkocht is 😉 maar voor alle duidelijkheid, je hoeft niet overtuigd te worden he, ik ben gewoon content met de soepmaker én het feit dat jullie nog altijd meelezen én reageren!

 2. Hier ook nog zonder soepmaker, maar ik mag regelmatig eens een portie soep ontvangen van mijn vader (die nog steeds graag soep maakt, maar ze onmogelijk alleen kan opeten en altijd blij is dat ik een portie meeneem naar huis) en in het weekend eens een portie soep maken in een gewone pot dat lukt hier nog wel (is ook maar voor 3 ipv voor 6 dus wij kunnen ook iets langer verder). Maar mijn vader heeft wel zo’n toestel staan (dat hij maar zelden gebruikt) dus misschien komt dat ooit nog eens onze richting uit, ik wil het dan wel een tweede leven schenken 😉

  1. Zeker een tweede leven schenken als het je richting op komt! Ik heb hierboven in de reacties nog eens alles opgelijst waarom ik er echt fan van ben, maar niets tegen een pot op het vuur he!

 3. Ik zit nog steeds in team ‘het zal wel’. Ik haat koken, maar soep met overschotgroentjes maken lukt dan net weer wel dus ik zie de meerwaarde van de soepmaker niet.

Altijd fijn om iets te horen!