Over paddenstoelen & vervangers + een KIVV receptje

health-benefits-of-mushrooms-guide-700-350

Er was een tijd dat ik niet echt fan was van paddenstoelen, zo ergens rond de tweede zwangerschap is dat helemaal veranderd, op het belachelijke af want nu staat er zowat elke week een bakje in de frigo, ze komen nl altijd van pas.
Toen ik gisteren mijn weekmenu opstelde had ik in gedachten om prei, paddenstoelen en witte vis te combineren, maar zag ik in de winkel mooie oesterzwammen liggen en ineens werd de vis overbodig. Het is vreemd te beseffen dat we twee jaar geleden niet zonder een stukje vlees of vis op ons bord konden en nu meer en meer voelen dat het soms echt gewoon niet nodig is. Heel die klik is er gekomen op onze vakantie in Tsjechië toen we lekker naïef dachten dat het tof zou zijn om te gaan vissen (was trouwens ook wel leuk, maar ook grote eyeopener). Swat, de oesterzwammen dus. De kinderen trokken zoals altijd hun neus op maar ondertussen zijn ze het gewoon dat wij daar niet van onder de indruk zijn en dat ze moeten proeven. We maken geen drama’s meer aan tafel nadat ik jaren geleden mijn dieptepunt bereikte en één kind gewoon buiten (op het terras) had gezet nadat ik het echt kotsbeu was. Of ze nu eten of niet, het doet me weinig tot niets meer en op de één of andere manier werkt die aanpak schitterend, want gisteren aten er toch drie van de vier (KIVV dus ;)) hun bord gewoon leeg én moesten ze beamen dat het toch zo slecht niet was. De aanhouder wint dus altijd, je hebt er alleen soms gigantisch veel tijd voor nodig 😉

Nodig

 • Bakje oesterzwammen
 • 3-4 preistengels
 • Teentje look
 • Udon noedels (beste noedels ever!)
 • Pijnboonpitten, pinda’s, lente-ui, geroosterde uitjes… alles voor een crunch
 • Soja- en oestersaus (een veggie variant want gewone is niet veggie natuurlijk, hoewel ik zelf moet bekennen dat ik die niet in huis had en er pas later aan dacht)

Doen

 • Look pletten, prei in fijne ringen snijden en oesterzwammen in reepjes.
 • Look en prei langzaam laten stoven (neem je tijd!) in olie
 • Oesterzwammen aanbakken in boter
 • Noedels koken
 • Oesterzwammen bij de prei en soja- en oestersaus toevoegen naar smaak
 • Ik roosterde voor de crunch wat pijnboonpuitten omdat ik toevallig in huis had, maar je kan er even goed iets anders bij doen.

Smakelijk!

Ik bedenk me dat stukjes omelet hier ook nog superlekker bij zou zijn, maar eigenlijk is dat zelfs niet nodig. Ik kwam trouwens nog niet zo lang geleden op een handige pdf met een vervanglijst én aangezien zoeken naar die ene interessante website me al veel uren heeft gekost, steek ik hem hier gauw bij, afkomstig van de vegetariërsbond.

Vervanglijst

2 reacties

  1. Niets eigenlijk, met een beetje geluk vinden ze de soep lekker (dat valt ook altijd te bezien als er geen balletjes in zitten ;)) en eten ze een extra kom, maar anders beslissen ze zelf om niets te eten. We dwingen hen in elk geval niet én de ervaring leert ons dat ze gaandeweg bijdraaien en er altijd wet iets op het bord ligt dat ze wel lusten zoals gisteren de kleinste die de noedels vantussen de prei en paddestoelen plukte én dat is ok voor ons! We blijven wel hameren op proeven, maar maken er ook vaak een spelletje van door te zeggen dat ik weer superhard mijn best heb gedaan om het eten zo vies mogelijk te maken 😉

Altijd fijn om iets te horen!