Voor het slapengaan: poppenkast

IMG_8146

IMG_8147

IMG_8148

IMG_8149

IMG_8150

Zoals het hier wel eens doorsijpelt ben ik iemand met veel ideeën en veel nood aan uitlaatkleppen. Veel van die kleppen zijn doorheen de jaren een beetje dichtgeroest maar een zoektocht naar jezelf maakt dat je af en toe een klep terug open krijgt. Een van die kleppen is dat ik graag vertel: ik geef graag les, schrijf graag mijn gedachten op papier, lees graag een boek voor met gekke stemmen maar speel misschien af en toe nog liever poppenkast. Het is iets dat ik ooit deed als kind in de lagere school en thuis achter een echte poppenkast, maar dat ik terug ontdekte toen de oudste zoon wekelijks een poppenkastverhaaltje voorgeschoteld kreeg van de juf van de tweede kleuterklas. Toen ik een keertje vroeg of dat niet verschrikkelijk lastig was om elke week een nieuw verhaaltje te verzinnen en of ze echt al die poppen hadden, zei ze heel laconiek, maar nee, wij doen maar wat met wat we vinden in de klas. Meer had ik niet nodig om een opstoot van kriebelend enthousiasme te ontwikkelen en op zoek te gaan naar die oude poppenkastpoppen in de catacomben van het ouderlijke huis. Ik besloot om het eens te proberen als alternatief boekvoorleesmoment voor het slapengaan. Het hoeft niet te verwonderen dat onze kinderen dat helemaal geweldig vonden. In den beginne zocht ik een verhaaltje uit en hield ik me daaraan, ondertussen verzin ik gewoon iets ter plaatse. We hebben geen echte poppenkast maar ik zet me gewoon achter de kast en zij zitten op het bed of op de grond. Het is fantastisch om te zien hoe snel ze opgaan in een verhaaltje en helemaal vergeten dat het eigenlijk moeder de vrouw is die de poppen doet bewegen en daar geluid bij maakt of zoals Jan ooit op 7-jarige leeftijd vroeg: ‘zeg moeke, was jij eigenlijk ook de heks bij de poppenkast?’ Zalig toch!

Je hoeft geen echte poppenkastpoppen te hebben, hoewel ik niet ga beweren dat dat niet wreed makkelijk is, maar je kan gerust aan de slag met houten lepels die je een gezicht geeft of knuffels die hoogstwaarschijnlijk toch in huis rondslingeren. Verhalen kan je online vinden (jammer genoeg is de verhalensite poppenkastverhalen.nl offline gegaan) of al snuisterend in een sprookje of in kinderboeken (zoals Nijntje of musti) maar je kan natuurlijk ook altijd maar wat doen en ter plekke iets verzinnen. Tegenwoordig laat ik ze altijd een paar poppen kiezen (max 3) en verzin ik een verhaaltje aan de hand van de volgende mogelijke scenario’s:

 • Een pop is iets heel waardevol kwijt (de prinses haar kroon, de boer zijn schapen, de ridder zijn zwaard…), we zoeken ernaar, steevast op de verkeerde plek, maar hoera we vinden het terug.
 • De ene pop vindt de andere pop niet meer, telkens de ene van het toneel verdwijnt, verschijnt de andere, en vice versa, hilariteit alom. Vroeg of laat komen ze elkaar natuurlijk wel eens tegen.
 • Een pop is in nood (de boer zijn oogst is verslonden, de prinses is verdwaald, een dier is uit de dierentuin ontsnapt..) en we moeten die helpen door liedjes te zingen of oplossingen te bedenken.
 • Ee, goede pop (prinses, ridder, boerin, boer…) ontmoet een slechte pop (heks, duivel…) die een betovering (verandert in een dier, een boom of een voorwerp) uitspreekt waarop de slechte overwonnen moet worden, absoluut het meest – op vraag – gespeelde scenario hier in huis.
 • Twee poppen (boer en ridder, hond en kat enz…) zijn geen vrienden tot ze een andere vijandelijke pop tegenkomen en ze samen moeten bevechten en toch vrienden worden.
 • Een zoektocht naar een schat, naar de liefde van je leven ;), naar een toverspreuk enz…
 • Vraagjes stellen aan de kinderen over hun dag op school, je komt plotsklaps veel meer te weten. Echt fantastisch om te zien hoe makkelijk ze op vragen antwoorden!

De verhaaltjes kan je zo kort maken of zo lang rekken als je zelf wil en eens je een aantal keer ‘gespeeld’ hebt, merk je vanzelf wel dat het steeds makkelijker wordt. Sowieso vinden de kinderen het fantastisch, wat je ook doet en een pop die op het einde zegt dat ze nu flink naar bed moeten heeft op de één of andere manier een pak meer autoriteit. Serieus waar!

7 reacties

 1. Amaai Elke weer iets nieuws van je vernomen.
  Met al de dingen die je onderneemt zullen je kinderen je een fantastische moeder vinden !
  👍👍
  Ps gisteren, ik had wat last van mijn spijsvertering en zocht een licht lekker gerechtje met vis, ik heb je tomaten visschotel gemaakt, heb er nog wat worteltjes (die ik even wat had gekookt) en mijn eten heeft me goed gesmaakt en sinds dan voel ik me terug kiplekker. Bedankt voor je tip!
  Xx

  1. Och ik verpest het waarschijnlijk op 100 andere manieren 😂 maar super dat de visschotel goed gesmaakt heeft!

Altijd fijn om iets te horen!