Ovenschotels voor een makkelijk etentje

Joke vroeg er me op IG naar de recepten van de ovengerechten die ik maakte afgelopen feestje, en ik bedenk me dat ik die nog steeds niet gegeven heb, dus bij deze!

DSCF9321

Ik ben best fan van ovenschotels, je hebt wat pre-werk (en bij de beste ovenschotels duurt dat nog geen tien minuten) en je laat daarna gewoon de oven zijn werk doen. Het is wel af en toe tricky als de oven te ver gaat en je gedroogde kost te eten krijgt (gebeurt bij de beste onder ons, neem dat nu maar gewoon aan) maar al bij al komt het in de meeste gevallen wel goed. Een manier om daar mee om te gaan is alvast geen ingrediënten te nemen die een secure bereidingstijd vragen of anders meer dan genoeg vocht toe te voegen zodat alles lekker sappig blijft. Naast ovenschotels ben ik door de jaren heen alleen maar meer fan geworden van de Italiaanse keuken: simpel, eerlijk, weinig ingrediënten en bijhorende poespas maar wel boordevol smaak. Een lekkere tomaat, wat mozzarella, kruiden, goeie olijfolie en een homp vers brood blijft gewoon altijd heerlijk. Het lijkt me zalig om ooit zo eens in Italië bij een typische Italiaanse mama de kneepjes van het vak te leren.

Dus als ik een etentje geef is de kans – bij gebrek aan inspiratie – relatief groot dat ik steevast terug val op de Italiaanse keuken en grijp naar ovenschotels.

Als er veel kinderen zijn maak ik meestal ook de balletjes van Nigella , altijd heerlijk, lekker comfort en goed op voorhand te maken! Als je het recept niet kent, geloof mij: het is gewoon geweldig lekker. Daarnaast voorzie ik ook weleens pizza, tegenwoordig altijd margarita want zoals ik al zei een goeie tomaat, verse kaas en lekkere kruiden smaken altijd.

Maar ovenschotels dus. Ik heb er twee makkelijke die heerlijk smaken in de zomer en die uit één van mijn favoriete kookboekenreeks komen: Basic Cooking. Het was de eerste reeks die ik begon in mijn jaren op kot. Ik had elke dag zelf de keuze wat ik zou maken en had veel tijd om in de fnac rond te lopen en naast strips ook eens te snuisteren tussen de kookboeken. Daar, op dat moment, is mijn voorliefde voor schone kookboeken begonnen. Ondertussen bijna 20 jaar later blijft het een topreeks met enkele geweldig lekkere recepten die hier zo goed ingeburgerd zijn dat ik ze blindelings kan maken of op z’n minst bijna blindelings kan traceren door de vetvlekken in het boek 😉.

Beide ovenschotels kan je perfect een aantal uren op voorhand maken en bewaren in de koelkast tot de gasten arriveren!

Vis uit de oven

DSCF9312

Nodig

 • 700 gr visfilet (alles wat uit de zee komt is perfect)
 • zout, peper en olijfolie
 • 400 gr tomaten
 • 3 teentjes look
 • 1 rode ui
 • verse basilicum, peterselie en rozemarijn (vers hoeft niet altijd uit de moestuin te komen, ik ben zelf -wegens gebrek aan groene vingers – grote fan van potjes verse kruiden uit de diepvries)

Voorbereiding

 • Visfilet in stukken snijden, kruiden met peper en zout en leg ze in een ovenschaal.
 • Tomaten in hele dunne schijfjes snijden
 • UI, look en verse kruiden in kleine stukjes snijden, alles goed mengen.
 • Besmeer de vis met het kruidenmengsel, zorg dat alles goed bedekt wordt. Leg er daarna de tomatenschijfjes op en bedruppel met olijfolie.
 • Dek af en laat even in de koelkast staan.

Klaarmaken

Zo’n 20-30 minuten op 200°C in de oven!

Tip: voor zij die het pittiger willen versnipper een rood pepertje tussen het kruidenmensgel

 

Kip met citroen

DSCF9323

Nodig

 • 1 -1,5 kg kippenboutjes
 • 3 citroenen
 • 3 teentjes look
 • Verse takjes rozemarijn
 • Zout, peper en boter

Voorbereiding

 • Was de citroenen, 2 citroenen uitpersen en de andere in plakjes snijden.
 • Plet de look en haal de blaadjes van de rozemarijn.
 • De boter smelten en mengen met het citroensap, de geplette look, de rozemarijn en bijkruiden met peper en zout.
 • Smeer de kip in met het botermengsel, leg ze in een ovenschaal en leg er de plakjes citroen bij.
 • Dek af en laat even in de koelkast staan.

Klaarmaken

Zo’n 40 minuten in de oven op 200°C. Bedruip regelmatig de kip met het bakvet zodat het lekker korst of kieper het – zoals ik – in een airfryer en laat het ding zijn werk doen. Ja, ik heb belachelijk veel keukentoestellen, maar ik gebruik ze eigenlijk wel allemaal want goed gerief, is het halve werk!

Twee ovenschotels met echt weinig werk, maar wel met heel veel smaak! Voor erbij ga ik meestal voor pasta, een frisse salade met rucola of wat (olijven)brood (de aveve heeft ook goede mixen!). Ik maak het mezelf tegenwoordig in elk geval zo makkelijk mogeijk, want ik zit gewoon veel liever met een goed glas wijn mee aan tafel te babbelen dan te zweten boven mijn kookpotten!

6 reacties

 1. Ik volg je nog maar net net, en ben al helemaal fan van je posts. 🙂
  Hoe grappig, de basic cooking kookboeken waren ook mijn allereerste kookboeken ever, eveneens gekocht toen ik voor het eerst op kot zat.
  Ik lees met veel plezier verder op je blog 🙂

  1. Hoi Nele, welkom en dankjewel! Super dat je een reactie achterlaat en meeleest! Ja idd best grappig, dan was ik dus zeker niet de enige uit-kookboek-kokende-student 😉

 2. Heb ze allebei gemaakt deze week … ook de canneloni met prei en champignons. .. Schot in de roos … De vis heb ik opgepimpt (😊) met venkel en paprika … overschot uit de ijskast … xxx

Altijd fijn om iets te horen!