Week 13: heel even een zomergevoel

Als de zon arriveert, dan zitten we buiten en een aperol luidt op de één of andere manier ook altijd de zomer in!

Ineens was daar het zonnetje én warmte doet wat met een mens. We aten voor het eerst terug buiten, schildpad Mieke die in onze tuin woont kwam uit haar winterslaap, de paaspauze ging in (met gelukkig mooi weer) en de zomer arriveerde ook in het bord. Ondertussen is het weer alweer omgeslagen en leren we nog eens dat een weerspruik dus altijd echt wel waarheid bevat… ‘aprilse grillen’ it is, maar ach, we hebben toch maar mooi een paar schone dagen gehad!

In het pakket zat: witloof, wortelen, courgettes, witte kool, kropsla, eikenbladsla, komkommers én ik had nog pompoen & rode biet over van de week ervoor, maw er moest veel verwerkt worden, maar enkel de witte kool is blijven liggen, dus moest je een goed receptje hebben: laat maar komen!

Wat ik ermee maakte dan;

Gewoon een simpele koude schotel met vis én frietjes, altijd lekker, zeker op de eerste dag van het jaar dat je kan buiten eten.

Couscous met gegrilde courgettes, lekkere tomaten, wat kaas en een stukje brood, ideaal eten om te doen alsof het echt zomer is.

Hamburgers van de BBQ, je weet wel met broodjes enz om de start van de paasvakantie te vieren, altijd lekker!

Omgekeerde bladerdeegpizza met courgette & paprika, ik haalde het recept uit het Veg-boek van Jamie Oliver én het is gewoon zo lekker, een absolute aanrader (klik hier voor het recept). Je hebt wel wat oventijd nodig aangezien de groenten een klein uur op voorhand moeten roosteren in de oven, maar geloof me, het is het wachten waard!

Zo zo lekker!

Geïnspireerd door de omgekeerde bladerdeegpizza maakte ik ook een witloof taartje met bladerdeeg en kruidenricotta en een slaatje. Ipv de groenten te roosteren zoals in het vorige recept, bakte ik het witloof (met een beetje suiker zodat het wat karamelliseert) aan in de pan, maar deed daarna net hetzelfde, nl de groenten in een bakvorm leggen, het bladerdeeg erover leggen en dan 25 minuten bakken op 180 graden!

Rode bieten spread, pompoen/wortel soep, kip met wortelen & aardappelen enz… maw ons Paasmenu dat zo goed als helemaal van de BBQ kwam en onze laatste dag echt buiten was, zo blij dat we de kinderen overtuigden om toch buiten te eten, want buiten is toch echt altijd beter.

Die rode bieten dan toch ook eens in een spread gebruikt.

Als je iets maakt, van deze week ga dan echt voor de bladerdeegpizza, die is én veggie én gewoon simpel en geweldig lekker, iets wat zelfs alle kinderen moesten beamen!

6 reacties

 1. Elke, ik lees en voel dat je je beter voelt ! Al die lekkere recepten doen me watertanden. Ik ga zeker de pizza tatin maken, ziet er lekker uit en niet moeilijk te maken. Dank voor het recept.
  Verder nog een fijne deugddoende vakantie.
  Je tante anne Xx

  1. Echt genoten van de vakantie dus, pas nu mijn blogje weer echt opengedaan 😉 Zeker maken dat receptje, heel makkelijk en echt lekker!

  1. Nee eigenlijk echt niet, die groenten hebben ook wat vocht afgegeven en als je de randjes goed inwrijft met olijfolie dan plakt er echt niets (op één hardnekkig stukje na ofzo ;))

  1. Oh dankjewel voor je recept, we hebben het in de vakantie zelfs (een beetje anders natuurlijk ;)) uitgetest en is idd echt een aanrader!

Altijd fijn om iets te horen!