(Makkelijk) Paasmenu van de BBQ

Ik ging niets nieuws maken, maar eens ik bij ons Paula was en door kookboeken bladerde en rustig op het gemak buiten onder een dekentje in het zonnetje zat, had ik ineens heel veel goesting om het toch een beetje anders aan te pakken. Aangezien we sinds deze zomer aan het experimenteren zijn met de BBQ en koken op een open vuur (in de vuurput) wou ik eigenlijk ons menu gewoon in buitenlucht koken, dat leek me eens zo fijn, eten en koken buiten, weliswaar met een dikkere trui dan vorig jaar maar toch buiten onder een blauwe hemel met een zon die echt wel haar best deed.

Pasen is ook paaseieren zoeken, én hoog en droog werden de paaseieren gelukkig niet ontvreemd door katten/muizen/vogels/…
Gelukkig ook altijd één stoere meid in huis die in de bomen klimt 😉

Na het geringe paaseieren-rapen (de helft werd nl opgegeten door katten/muizen/vogels, iets wat wij behoorlijk grappig vonden, maar de kinderen niet zo ;)) kregen we echt een gestolen dag, zeker omdat buiten eten en koken nu gewoon absurd lijkt met de sneeuw die uit diezelfde hemel valt.

Het werden opnieuw weer een pak meer gangen dan ik van plan was, maar ach, eten/koken & ik, het is nu eenmaal een dingetje én met het hand op mijn hart, alles was echt makkelijk (en lekker): ik was slechts een dik uur bezig met de voorbereidingen (buiten de oventijd van de bieten) en we hadden dus een overschot van tijd om de jaarlijkse wilde narcissen in het bos te bewonderen (die hier in de streek welig groeien, ook in onze tuin) maw ik zou het volgend jaar zo opnieuw maken 😉

De wilde narcissen die hallerbosgewijs welig groeien in het bos 😍

Het menu dan:

Rode bieten spread met getoaste broodjes (op de BBQ)
Dit receptje haalde ik uit Bijzonder simpel (een kookboek dat nog niet zo lang in de kast staat maar ik zag een review in Foodies (denk ik?)) en was helemaal mee.

Rode bieten dip

Rooster de bieten (in aluminium folie vergepakt) zo’n anderhalf uur op 200°C in de oven. Pel de bieten en meng zo’n 400 gr (de overige je gebruiken voor een lekkere chocolade taart of inmaken) met een teentje geperste look, een hand vol geroosterde amandelen (of andere noten) én een scheut azijn. Alles fijn mixen en goed afkruiden met peper & zout, daarna eventueel mengen met dikke yoghurt en bestrooien met verse dille! Lekker met sneetjes geroosterd brood van de BBQ!

Gerookte zalm van de BBQ met groene asperges

Als klein voorgerechtje is dit heerlijk, als hoofdgerecht nog beter 😉

Die BBQ gerookte zalm is altijd lekker (echt altijd!) en de groene asperges marineerde ik eerst in olijfolie met het sap van een halve citroen én afgekruid met peper & zout, daarna werden ze gewoon op de BBQ gegrild én opgesmuld met een sausje van een paar lepels dikke yoghurt, véél verse kruiden en een goede scheut olijfolie

Pompoen wortel soep met ricotta en geroosterde pitjes

Het enige gerecht dat niet van de BBQ kwam, ,maar de pompoen moest op ,)

Zoals in elke soep: ui & look aanstoven (en ik deed er nog prei in), daarna een even grote hoeveelheid pompoen als wortel erbij, alles verder aanstoven en onder bouillon zetten! Lekker met geroosterde pitjes en een ricotta opgewerkt met verse kruiden en goeie olijfolie!

Een hele kip met aardappelen en wortelen op de BBQ

Vorig jaar kocht ik een dutch oven (een vuurvaste gietijzeren pot om op open vuur te koken) én we gebruikten hem gisteren op de BBQ, wat een enorm succes bleek!

Ik gebruikte het Dutch Oven Kip recept en dat was heerlijk. Ik ga dit sowieso ook een keer proberen in de gewone oven én op een open vuur, want dit is echt super simpel en een absolute blijver!

Dutch baby met blauwe bessen

Een Dutch baby in een Dutch oven

Ik waste na de kip de Dutch oven af en maakte als dessert een Dutch baby op de BBQ, nooit gedacht dat dit goed zou lukken maar het was echt een topper, zo blij om eens een atypisch dessert op de BBQ te maken, ook een absolute blijver (ik haalde mijn inspiratie van dit recept)

Als beslag gebruikte ik een mengsel van 4 eieren, 300 ml melk, 150 gr bloem én wat vanillepoeder. Zet daarna de Dutch oven op de BBQ en boter hem echt goed in (gebruik bakboter want ‘goeie boter’ zal verbranden). Van zodra de ‘oven’ warm genoeg is en de boter gesmolten, giet je het beslag erin, zet je het deksel op de BBQ en laat het zo’n 15-20 minuten bakken (tot de bovenkant van de Dutch baby gestold is). Voor de blauwe bessen, zet je gewoon een pannetje op het vuur met de blauwe bessen, een scheut citroensap, een scheutje water en een schep suiker, laten inkoken tot de bessen springen en je een mooi paars dikker sausje hebt.
De Dutch baby van de BBQ halen, overgieten met de saus, wat verse blauwe bessen en poedersuiker én opeten met een bolletje vanille ijs!

Smakelijk & vrolijk Pasen!

4 reacties

Altijd fijn om iets te horen!