De weken gaan weer enorm snel voorbij, afgelopen week werd onze jongste zelfs al 8 (!) en besefte ik dat de jaren zo mogelijk nog sneller gaan. We genieten dus heel erg hard van alle leuke momenten die we als gezin samen hebben, want er komt een tijd dat ze niet meer met ons elk weekend naar de Ardennen willen rijden. Afgelopen weekend gingen we er trouwens kajakken, iets wat al een tijdje op de planning stond en waar we dus reikhalzend naar uit keken. Het was heerlijk, alleen op het water, in de natuur, om over drie kajaks verdeeld de Semois af te varen… een heel avontuur dat pas na 14 km met wat drama eindigde door twee (natte) tieners die te midden van de Semois moord en brand schreeuwden, een ontspoorde kajak vol water én een ton (je weet wel, een plastieken ton waarin je kleren/handdoeken/eten… steekt om droog te houden) op dreef, waardoor er heel wat kijklustigen ons gade sloegen en ongetwijfeld dachten ‘oef dat wij het niet zijn’ 😉 Gelukkig zagen de tieners na hun warme douche er ook de humor wel van in én wordt er nu smakelijk mee gelachen zonder dat er deuren net iets te hard hun kader raken. Ah, die tieners toch…
Het was de eerste keer sinds een jaar dat we nog eens echt iets nieuws deden als gezin, een echt avontuur beleefden samen én dat deed deugd, zoveel dat ik er zelfs vandaag nog blij van word en al bijna zou vergeten wat we vorige week hebben gegeten… maar gelukkig gebruik ik sinds januari Notion om oa al mijn gerechten bij te houden waardoor ik ze maar gewoon te copy/pasten heb (echt, zo een grote fan van Notion hier, mijn leven is nog nooit zo gestructureerd geweest!).
In het pakket van vorige week zat: witloof, rode paprika, prei, bloemkool, kropsla, aubergine & paksoi. De paksoi is blijven liggen tot deze week, maar al de rest werd verwerkt in volgende gerechten:
Juvetsi met olijvenbrood en een frisse salade.
Sinds we ooit juvetsi aten in een Grieks restaurant is dat één van de dingen die hier standaard zo af en toe op het menu staan, dit recept was ooit mijn basis.
Het olijvenbrood is ook zo eentje dat al jaren meegaat en bestaat uit 500 gr bloem, een zakje gist, 1 tl zout, ½ tl oregano, 3 el olijfolie en 3 dl water én 125 gr zwarte (Griekse) olijven. Kneed eerst alle ingrediënten (buiten de olijven) tot een soepel deeg en laat rusten, kneed er na een uurtje gesnipperde zwarte olijven door en laat terug rusten. Kneed het deeg tot een brood, snijd bovenaan in, bestrijk met olijfolie en bestrooi met sesamzaad. Zet zo’n 40 minuten in een overn op 200°C.
Gegrilde bloemkool & venkel met een eitje
Ik heb sinds kort een nieuw kookboek ‘Bijzonder simpel’ waar ik best fan van ben en dit gerecht heb ik gebaseerd op ééntje uit het boek.
Neem een bakplaat/ovenschotel en verdeel een bloemkool in kleine roosjes en een venkel in kleine stukjes, snipper look en meng alles met voldoende olijfolie, peper & zout, kurkuma en gemalen koriander. Zet zeker zo een 30 minuten op 220°C in de oven en schep na 15 minuten eens om, eventueel kan je op het einde nog eens de grill opzetten. Bestrooi met verse kruiden én eet er een eitje bij!
Gegrilde aubergine met croutons
Nog eentje uit ‘Bijzonder simpel’ én hier waren zelfs de kinderen fan van! Aubergine is meestal een groente die ik laat links liggen of steevast in die andere Griekse topper ‘Moussaka’ draai, dus ik was heel erg aangenaam verrast met dit gerecht!
Verwarm de oven op 220°C en snijd aubergines over de lange zijde in twee (je moet minstens een halve aubergine per persoon hebben). Snijd dan de platte kant (vruchtvlees) in, bedruppel met olijfolie en kruid goed af met peper & zout. Leg de aubergines met hun platte kant naar beneden op een bakplaat/ovenschotel en bak ze zo’n 40-50 minuten in de oven tot ze echt helemaal zacht zijn.. Haal ze uit de oven en leg ze voorzichtig omgekeerd op de schaal. Bak ondertussen croutons en bestrooi de aubergines met de croutons & verse kruiden (peterselie/koriander). Ik maakte er ook nog een yoghurtsausje bij met veel verse kruiden en zoetzure komkommers (100 gr suiker op 120 witte azijn opkoken en daarin de ontpitte fijngesneden komkommers leggen). Heerlijk gerecht, zeker een aanrader.
Witloof met appeltjes en scampi
Volgens mij komt dit gerecht uit hetzelfde kookboekje waar ik ooit de juvetsi uithaalde, maw eentje dat dus ook al jaren (ik bedenk me net dat ik me het nog zie klaarmaken voor gasten toen we nog in ons appartementje woonden) meegaat, lekker & simpel dus, een aanrader!
Pasta met prei, kip & curry
Opnieuw een gerecht dat al jaren meegaat en nog vanuit de receptenkaft van mijn moeder komt!
Prei fijnsnijden en laten aanstoven (lang laten aanstoven want anders krijg je geen zachte prei), ondertussen de kip in fijne stukjes bakken en de pasta afkoken. Prei goed afkruiden met peper, zout & currypoeder en mengen met een brikje (soja)room. Alles bij mekaar kieperen en smakelijk!
Yogurt ijs & yoghurt cake
Er komt tweewekelijks een melkboer bij ons langs waar wij elke keer 2 potten van 5 liter yoghurt bestellen, ja je leest het goed: 10 liter yoghurt per twee weken. Onze kinderen (en wij) eten 5 liter yoghurt op per week aangezien iedereen hier ’s morgens ontbijt met, juist ja, yoghurt met ontbijtgranen en/of fruit. Als er dan om één of andere reden eens wat minder yoghurt gegeten wordt, blijft er ineens altijd veel over. Dat is dus de reden waarom ik vaak yoghurt in het avondeten draai en ook yoghurt ijs (3 eidooiers met 100 gr suiker opkloppen én met 600 gr yoghurt in het ijsmachine laten draaien) of yoghurt cake.
We hadden nog een jarige in de paasvakantie en die bakte zelf haar koekjes om uit te delen in de klas afgelopen week! ❤
In de bento’s zat griekse pasta, olijven, feta, komkommer, rode paprika en tomaatjes!
Als je iets maakt van deze week, ga dan voor de aubergines, die waren echt waanzinnig lekker!
Oh lekker, aubergines. Helaas lusten mijn huisgenoten het niet. En bak je ze nu in de oven met de platte kant naar boven of naar onder? Het staat er precies alletwee in 🙂
Ai ai ai altijd dat geknip & geplak in mijn posts waardoor er altijd wel ergens rare dingen blijven staan 😉 maar je bakt ze dus met de platte kant naar beneden (heb het ondertussen hier boven ook aangepast, merci om te zeggen!))
‘Oef dat wij het niet waren’: zo herkenbaar! 🙂
Ben nu wel heel benieuwd naar die Notion eigenlijk… Nog nooit van gehoord.
Haha, ge ziet dat ook aan mensen he, dat gezicht van ‘omg.. ocharm, maar blij dat ik het niet ben’ 😉
Ja, awel Notion is echt de max, ik moet daar eens iets rond schrijven denk ik!
Aubergines kan je makkelijk verpesten vind ik. Maar ik zal ze nog eens een kans geven.
Zeker doen én laten weten wat je ervan vond!
Hahaha tieners en deuren die net iets te hard het kader raken… get used to it 😉 Je krijgt sowieso veel leuke dingen terug.
Mmmm… die gegrilde venkel en mmmmm witloof appeltjes scampi 🙂
haha, ja die deuren, we moeten er nog wat aan wennen 😉
Nog een paar jaar, en jullie hebben echt een gigantische hoop pubergeweld en hormonenschommelingen in huis! Hihi 🙂 (eerlijk? ik vond dat plezant, eigenlijk toffer dan de kleuterperiode. Omdat je er ook wel mee kan babbelen, met die tieners, als hun muts goed staat)