Week #36: laat de oven het werk doen

De tweede schoolweek is alweer voorbij, de hobby’s zijn opgestart en het is zoals altijd even zoeken om iedereen weer in die routine te laten meedraaien. Eten moet op tijd op tafel staan als er nog kinesessies, ziekenhuis/tandarts/verjaardag… bezoekjes of hobby’s gepland staan (naast het huiswerk dat moet gebeuren) én uitblazen in het weekend is er voorlopig niet echt bij, aangezien die volgepropt zijn met (uitgestelde) feestjes. Corona lijkt in het weekend ineens helemaal voorbij, maar toch zitten alweer de eerste klassen uit de verschillende scholen van onze kinderen in quarantaine. Ben ik de enige die dat een beetje absurd vind?

Achja… het is wat het is, en zoals elke week probeer ik gewoon zo lekker mogelijk eten op tafel te krijgen en me zo min mogelijk te ergeren aan situaties waar ik toch niets aan kan doen. #lifegoals

In ons groentepakket zaten jonge aardappelen, bloemkool, wortelen, ijsbergsla, tomaten en paksoi.

Ik maakte er de volgende gerechten mee en laat het duidelijk zijn dat ik nog meer dan vroeger fan ben van simpele lekkere ovengerechten, want als er iets is dat de drukte ’s avonds kan wegnemen, is het wel de oven die al het kookwerk doet.

Altijd fan van slaatjes bij het ovengerecht!

Pasta met venkel, olijven & paprika uit de oven (*)
(gebaseerd op een recept uit Eén Pan, Plaat, Planeet)

Nodig: venkel (2), look, ui, 500/600 gr pasta, een handvol groene olijven, gegrilde paprika (uit een bokaal) en een blik tomatenblokjes, gesnipperde peterselie, geraspte mozarella en parmezaan (of een andere kaas) voor het korstje.

Doen

 • Zet de oven op 200°C en snipper 2 venkelknollen samen met ui en look fijn. Neem een ovenschaal en leg de groenten erin, een goede scheut olijfolie erbij én goed afkruiden met peper en zout. Zet zo een 15 minuten in de oven (of tot de venkel zachter is geworden).
 • Kook ondertussen de pasta af en snijd de olijven en de paprika’s in stukjes.
 • Meng de tomatenblokjes met de olijven, de paprika’s, de peterselie en kruid goed af met peper en zout en Italiaanse kruiden (eventueel voeg je nog wat pastawater toe om wat een gladdere saus te bekomen).
 • Als de venkel zacht is, meng je alles samen met de pasta goed door mekaar, strooit er de geraspte kaas over en zet het terug in de oven voor een korstje!
Zie hoe mooi dat glas rose bij het gerecht past 😉

Paksoi, venkel, aardappelen met vis uit de oven.

Nodig: 2 paksois, 1/2 venkels, jonge aardappelen, vis naar keuze

Doen

 • Zet de oven op 190°C en snipper de venkel en de paksoi fijn, snijd ook de aardappelen in stukjes. Neem een grote ovenschaal en stort er de groenten in, kruid alles goed af en giet er een goede scheut olijfolie over. Zet zeker zo’n 30 minuten in de oven.
 • Snijd intussen de vis in stukjes, kruid ze goed af met peper en zout en leg ze (van zodra) de aardappelen gaar zijn, tussen de groenten in de oven, laat nog zo een 10-tal minuten verder garen in de oven.
 • Lekker met een kruiden-yoghurt dressing (ik doe altijd maar wat met volle yoghurt, verse kruiden, wat citroensap en olijfolie)
Ik kon de kinderen toch effe beetnemen en zeggen dat dit een gewone mac&cheese was, ideaal dus!

Macaroni met bloemkool & boursin uit de oven

Nodig: een grote bloemkool, ui en look, 500/600 gr pasta, een potje boursin, 1-2 busjes (soja)room, gerapste mozzarella (of andere kaas voor het korstje)

Doen

 • Zet de oven op 200°C en snipper de bloemkool samen met ui en look fijn. Neem een ovenschaal en leg de groenten erin, een goede scheut olijfolie erbij én goed afkruiden met peper en zout.
 • Zet zo een 15 minuten in de oven (of tot de bloemkool zachter is geworden).
 • Kook ondertussen de pasta.
 • Meng de boursin met de room (als je te weinig saus hebt, kan je opteren voor meer room of pastawater). Als de bloemkool zacht genoeg is, meng je de pasta met de saus en de bloemkool én bestrooi je het met de kaas én zet het terug in de oven voor het korstje!

Ik maakte daarnaast nog maar trok geen fout’s (of echt te slechte ;)) bloemkoolsoep, pizza met gegrilde aubergines, bakte een stapel pannenkoeken en gaf de kinderen nog eens verse sandwiches mee naar school.

Nodig: 500 gr witte bloem, 1 tl zout, een zakje gist, 50 gr (gesmolten) boter of maisolie, 25 gr suiker, 20 cl melk,1 ei
Doen: Goed kneden en laten rijzen, bolletjes maken, opnieuw even laten rijzen, daarna besmeren met een beetje melk en dan zo’n 20 min bakken op 200 graden!

In de bento’s kwamen olijven, griekse pasta, mozzarella, tomaatjes en komkommer!

Altijd fijn om iets te horen!