Week #37: routine is overrated

Die eerste september is gepasseerd en de kinderen zijn allemaal goed begonnen, maar ik bedenk me vooral dat het toch een pak gemakkelijker was toen ze niet naar school gingen en toen er geen brooddozen gemaakt of koekjesdozen gevuld moesten worden. We werden daardoor meer dan eens in tijd gepakt waardoor we dan maar opnieuw zelf het brood/koekjes/sandwiches tot een hoger niveau tilden. Het deed me anderzijds wel opnieuw beseffen hoe fijn het is om die dingen te doen en hoeveel rust ze soms kunnen geven in complete chaos en stress. Ik vermoed dat bakken mijn lopen is, wat – laat ons eerlijk zijn – dubbel op is, geen wonder dat het drie maanden duurde eer ik mijn coronakilo’s kwijt was, maar hey, ik ben ze wel kwijt! #driewerfhoera en nu cava en een lekker stuk taart 😉

We aten het volgende

 • Pompoensoep uit de slow cooker: de slow cooker is en blijft een blijver, je hoeft niets specialer te doen dan alle soepgroenten erin te kieperen en dat ding zo een half dag te laten staan. Ik ben nog altijd helemaal fan!
 • Pastinaak risotto: een gewone risotto bereiden maw uitje en look aanstoven, rijst erbij, wijn erop en dan al pruttelend de bouillon erbij terwijl je ondertussen de pastinaak in kleine blokjes snijdt en zachtjes aanbakt. Goed afkruiden met peper en zout (want pastinaak kan soms nogal zoet zijn) en daarna afwerken met peterselie en veel Parmezaanse kaas. Zo lekker!
 • Pasta met courgette, erwtjes (uit de diepvries) en kip: zet water op voor de pasta én stoof een uitje aan en wat look aan. Snijd de kip en de courgette in blokjes, voeg eerst de kip toe en daarna de courgette. Zet ondertussen de pasta op! Als de groenten bijna klaar zijn, voeg je er de diepvrieserwtjes aan toe en roer je er een potje boursin door. Mengen met pasta en klaar! Altijd snel en lekker!
 • Homemade pizza, altijd een goed idee!
 • Zalm met paksoi: gebruik de volledige paksoi in de bereiding! De witte delen snijd je in blokjes en de groene bladeren in repen. Stoof de blokjes aan met een uitje en wat look tot ze gaar zijn, voeg er de groene bladeren samen met de zalmblokjes (verse of uit de diepvries, ja mijn diepvries is groot ;)) aan toe. Werk af met oestersaus en eet samen met noedels of rijst!
 • Tajine met lam, pastinaak en raap: braad de lamsstukken aan en stoof ondertussen een uitje met look aan in een tajine (of gewoon een grote pan). Snijd de pastinaak en de raap in blokjes en voeg alles samen, laat even aanstoven, overgiet met bouillon (water en een blokje bouillon is goed) tot het vlees onder staat. Kruid goed met peper en zout en voeg peterselie, koriander, kaneel, kurkuma en komijn (of ga voor Ras-el-Hanout waarin nog veel meer kruiden zitten). Laat de pan of de tajine zijn werk doen en werk af met rozijnen, amandelen en verse koriander! Altijd lekker met een stukje brood.

Bloemkoolrijst met gegrilde courgette en erwtjes

Ik nam nog eens Honger van Mme Zsazsa erbij (en bedenk met altijd dat het echt een goed kookboek is!) en baseerde me op de bloemkoolrijst (zowat het enige bloemkoolalternatief dat ik echt de moeite vind ;))

Rasp de bloemkool en stoof hem aan met een uitje en een wat look. Snijd ondertussen courgette in schijfjes en gril hem aan. Voeg de courgette toe aan de bloemkool, samen met de (diepvries) erwtjes. Kruid belachelijk goed af met peper en zou en veel verse kruiden (die je ook gewoon uit een potje uit de diepvries kan halen) en rasp er wat Parmezaanse kaas op! Ongetwijfeld superlekker met een gepocheerd eitje, maar ik ging voor simpelere spiegeleitjes!

In de bentobox zat pasta, mozzarella, komkommer, olijven en tomaat én in de brooddozen zaten wel eens verse sandwiches uit de eigen oven!

Ik kieper alles zonder strategie samen in het broodmachien:

 • 500 gr witte bloem
 • 1 tl zout
 • een zakje gist
 • 50 gr (gesmolten) boter of maisolie
 • 25 gr suiker
 • 20 cl melk
 • 1 ei

Als het deeg klaar is, bolletjes maken, even laten rijzen, daarna besmeren met een mengsel ven melk/eigeel en dan bakken zo’n 20 minuten op 200 graden!

Ik deed ook afgelopen week van eigen koekjes bakken en dan is het zo makkelijk als je je eigen recept kan terugvinden !

2 reacties

Altijd fijn om iets te horen!