Week #8: kaneelbroodjes

Afgelopen week werd er door mij – op kaneelbroodjes na – niets gekookt of gebakken wat helemaal te danken was aan het feit dat ik natuurlijk alleen thuis zat én mijn toevlucht zocht naar diepvriesmaaltijden en voorverpakte salades. Je zou misschien net wat meer van mij verwachten, maar eigenlijk vind ik het (niet zo heel stiekem) best fijn om me gewoon met een pizza in de zetel voor de televisie te zetten. Het zijn de geneugten van effe alleen te zijn, terwijl de drukte op je wacht, want ik kan me natuurlijk perfect inbeelden dat daar misschien weinig aan is als je veel meer alleen bent. Tegen het weekend echter voelde ik terug een kookkriebel opkomen en die zijn echt de beste, want dan krijgen de gezinsleden meestal wel iets lekkers voorgeschoteld, zoals deze kaneelbroodjes.

Kaneelbroodjes zijn zo van die gebakjes die er meestal heel fotogeniek uitzien maar die soms wel wat kunnen tegenvallen 😉 waardoor ik eigenlijk al een tijdje op zoek was naar een erg lekker (én vooral simpel) receptje. Ik vroeg mijn nieuwe beste vriend ChatGPT om me op weg te zetten en toen er enkele uren later een volledige bakplaat binnen de 10 minuten leeg was, wist ik dat ik een voltreffer had die ik graag wil delen!

Nodig voor deeg:
375g bloem
50g suiker
1 tl zout
1 zakje gedroogde gist (7g)
125 ml melk
60g ongezouten boter, in stukjes gesneden
2 eieren

Nodig voor vulling
50g lichtbruine suiker
1/2 tl kaneelpoeder (naar smaak)
60g ongezouten boter, op kamertemperatuur

Nodig voor glazuur:
125g poedersuiker
2 el melk
1/2 tl vanille-extract

Bereiden deeg (eens zo makkelijk met de keukenrobot)

 • Meng in een grote kom bloem, suiker, zout en gist.
 • Verwarm de melk en boter tot de boter gesmolten is én voeg dit mengsel toe aan de droge ingrediënten. Roer goed door.
 • Voeg één ei toe en kneed het deeg goed door totdat het soepel en elastisch is.
 • Leg het deeg in een licht ingevette kom, dek af en laat minstens 1 uur rijzen.

Deeg vullen en rollen

 • Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 30×40 cm.
 • Meng de zachte boter, kaneel en suiker. Bestrijk het deeg met dit mengsel.
 • Rol het deeg voorzichtig op tot een lange worst en snijd deze in plakken van 2/3 cm dik.

Broodjes bakken

 • Leg de kaneelbroodjes op een met bakpapier beklede bakplaat, en laat ze eventueel nog even rijzen.
 • Verwarm de oven voor op 180°C. Klop het andere ei los en bestrijk de kaneelbroodjes met het ei.
 • Bak de kaneelbroodjes in de oven gedurende ongeveer 20-25 minuten of tot ze goudbruin zijn.

Broodjes eventueel glazuren

 • Meng poedersuiker, melk en vanille-extract tot een glad glazuur. Giet het glazuur over de kaneelbroodjes terwijl ze nog warm zijn.

Smakelijk!

9 reacties

 1. Lekker! Lijkt heel erg op mijn (authentiek) Zweeds recept, maar daar doen we geen ei bij in het deeg. En kleine parelsuikers erbovenop, geen glazuur. Ik kan het recept wel eens doormailen als je dat wil.

 2. Ik ga het eens proberen! Ik heb een recept van op mijn erasmus in Zweden, maar ik ben daar niet 100% tevreden van. Benieuwd of dit overstijgt 🙂 en ik doe er inderdaad ook parelsuiker op, die neem ik altijd mee uit Zweden of Denemarken.

Altijd fijn om iets te horen!