Roadtrip Denemarken: de Margrietroute

dsc_0461

0161 0281 042 068

004 dsc_0557 016

025

058

059 061
089

101

125 457139

dsc_0272

156

163 172 186

209 470 257 291718

675 705

Denemarken was onze eerste kennismaking met het Scandinavische grondgebied. Het was tevens onze eerste echte gezinsvakantie, toen nog met een Tuurtje van een dik jaar. We wisten hoegenaamd niet wat we wouden doen, hoe we het zouden doen en waren zoals altijd ongelofelijk goed op tijd met dat allemaal te beslissen. Op een avond, een tweetal weken voor vertrek, pakte ik dan maar gewoon een passer en een kaart van Europa, paste 1000 km (doenbaar op een dagje) af en keek tot waar we zouden geraken. Ineens kwam Denemarken in het vizier, ik keek de wederhelft aan, hij mij en we wisten: ‘OK let’s do this’. Met nog twee weken te gaan, was een beetje opzoekingswerk op z’n plaats en toen bleek dat er een toeristische autoroute ‘Margrietroute’ dwars door Denemarken, langs alle belangrijke bezienswaardigheden, liep. Ik bekeek online de route en zocht op de weg B&B’s uit. Het boekje van de Margrietroute kwam daags voor vertrek aan en met een belachelijk volle auto (check alle overbodigheden die je op die eerste vakantie met kind meesleurt en waarvan je nog denkt dat ze onmisbaar zijn) gingen we op pad en op zoek naar de margriet die ons de weg wees.

Als ik de foto’s bekijk kan ik alleen maar bedenken hoe jong we waren, hoe klein Tuur was en hoe hard de spondeligger van look is veranderd, toen nog in baggy broeken en met lang haar.

Het was een geweldige reis, eentje die we tot op de dag van vandaag koesteren en die eigenlijk de basis heeft gelegd voor alle reizen erna: de B&B’s en de contacten met de gastheren/-vrouwen waren geweldig en de lange autoroute doorheen het land was helemaal ons ding. Dat Tuur na vier dagen knettergek werd van al het autogerij hebben we daarna opgenomen in onze spelregels als ‘de kinderen uitlaten’, elke dag!

Denemarken is wat ons betreft een ideale vakantiebestemming: dichtbij huis, mooie natuur, kleurrijke dorpjes, geweldige steden en met een beetje geluk valt het weer ook best mee, hoewel ik precies zelf vergeten was dat we veel regen hadden.

Wat we prachtig vonden aan dat kleine maar mooie land:

  • Wie Denemarken zegt, zegt de zee, de zee die overal aanwezig is, de vele haventjes, de boten, de fijne kuststeden (Kertemind, Faborg, Sonderborg), de onbebouwde en verlaten stranden, de mooie pieren, de vergezichten.
  • Samen met dat vorige de eilanden, kleine (Romo) of grote (Seeland, Funen) bereikbaar met bruggen of overzetboten. Ik denk dat elk eiland een vakantietripje op zich waard is.
  • De kleurrijke en sfeervolle dorpjes: Tonder, Ribe, Mogeltonder, mariager haalden bij ons het fotoboek.
  • De mooie grotere steden, Esjbjerg met de reuzen, het geweldige Aarhus (als er één stad is die ik absoluut ooit opnieuw wil bezoeken is het deze, instant verliefd werden we op de levendigheid ervan), Kopenhagen en het fietsen daar, Aalborg en de vakwerkhuizen, Roskilde en het fantastische vikingmuseum en Odense, de stad van de sprookjes. Die laatste ademt Hans Christian Anderson.
  • De afgelegen dorpen met vuurtorens en de uitgestrekte velden vol klaprozen.
  • De mooie natuur, minder woest dan Noorwegen, minder uitgestrekt dan Zweden, maar ook wel heel divers en gewoon heel mooi met natuurparken en grote bossen waarin het heerlijk wandelen is: Rebild bakker, Mols bjerge, Rold skov, Himmelbjerget en niet te vergeten Nordskoven vol met oude eiken waar Tuur een tekenbeet opliep, ik over de rooie ging  en de vader zijn rol als rots in de branding helemaal vervulde..
  • Kliffen, voor ons helemaal onverwacht, maar echt prachtige kliffen: Stevens klint en Mons klint.
  • Grote stenen, onder (Monsted kalksteengroeve) of boven de grond (Poskaer stenus).
  • De vele kastelen, is er een Europees land zonder kastelen? Eerlijk is eerlijk, we planden ze allemaal te zien en braaf de route te volgen, maar soms is genoeg ook gewoon teveel en na drie uur tuffen scheerden we de snelweg op. Deze onthouden we absoluut: de ruïne van Kalo (omwille van de prachtige ligging aan de zee en de wandeling er naartoe) en Frederiksborg (omwille van de majestueusiteit – dat is een woord!)
  • De vele fijne contacten en de mooie B&B’s die we tegenkwamen, degene die ons echt zijn bijgebleven zijn de boerderij en de hoeve. Prachtige locaties en supervriendelijke mensen.

Ik denk dat we zeker nog eens terug naar Denemarken gaan, ooit, en als we dat doen zullen we deze keer Legoland niet kunnen skippen 🙂

Altijd fijn om iets te horen!