Gewoon simpele maar lekkere appelcake

Ik had bij mijn eerste boeren & buren bestelling (de tweede lading komt straks, en dan volgt ook het verslag) extra veel appels gestoken daar ik aangenaam verrast was door het feit dat je ‘appels met foutjes’ kon bestellen, ideaal voor in cake, muffins, appelmoes enz… ware het niet dat de kinderen zo aangenaam verrast waren van de smaak dat er in een mum van tijd heel wat appels minder in de schaal lagen 😉 dus muffins en moes had ik al opzij gezet, bleef nog over: cake. Nu ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar in mijn diep bakverleden kan ik mij ergens wel voor de geest halen dat ik dat zeker al ooit maakte maar dat de appels op het einde van het bakproces allemaal op de bodem lagen, lekker te soppen in hun eigen nat, dat gingen we dus niet voor hebben. Ik zocht een recept en vond het bij SOS Piet maar veranderde hier en daar toch iets (na 2 baksels) om tot dit – voor ons – ultieme recept te komen.

FD3307C6-85B8-4F64-A1AF-562946FC81BC

Nodig

  • 1,5 medium appel (geen knoeperds dus, maar ook geen kleintjes)
  • 230 gr fijne kristalsuiker en 2 zakjes vanillesuiker + bloemsuiker ter decoratie
  • 250 zelfrijzend bakmeel
  • 250 gr boter
  • 4 eieren

Doen

  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Smelt de boter en laat afkoelen
  • Klop eieren met suiker (kristal & vanille) langdurig op tot je echt een mooie massa krijgt (15 min)
  • Voeg de boter zachtjes toe aan het eiermengsel
  • Voeg kleine stukjes appel toe
  • Zeef het bakmeel en spatel alles om  (let op, niet te hard!)
  • Bekleed een bakvorm met bakpaper
  • Stort het deeg erin
  • Zet 45 minuten in de oven
  • Prik en als het nog te nat is, verlaag de temperatuur tot 160°C
  • Laat nog zo’n 15 minuten bakken (dat was echt 2 keer nodig bij ons)
  • Haal eruit, bestrooi met bloemsuiker!

Smakelijk!

Heerlijk met echte verse opgewarmde melk – al dan niet voorzien van een stuk chocolade 😉

8 reacties

  1. Tipje: als je wilt voorkomen dat de stukjes appel zakken in het deeg, moet je ze in wat bloem rollen. Gewoon in de kom en schudden. Bij mij helpt dat.

  2. aha, om te proberen in de paasvakantie !
    al neigen we mss toch meer naar je cakejes of muffins, die zien er ook zoooo verrukkelijk uit !
    (en daar kan ik makkelijker de eitjes vervangen ivm de ei-allergie)
    fijne vakantie straks voor jullie !

    1. Ahja een ei-allergie is echt miserie, heb ooit voor onzen Bob indertijd (die daar nu is uitgegroeid) cakejes gebakken zonder zuivel en zonder eieren! De hoeveelheden olie en suiker dat daarin zaten 😱 Ook fijne vakantie voor jullie!

Altijd fijn om iets te horen!