Le lac des deux ourthes – Nisramont

DSCF1924

Deze wandeling stond al lang op mijn lijstje (ook al ligt ze wel even rijden van ons Paula), maar wegens te lang (13 km) niet doenbaar tot ik me bedacht dat we evengoed maar een stukje konden wandelen, dat stukje werd uiteindelijk bijna 9 kilometer waarvan ik me nu eigenlijk afvraag of die extra 4 km er echt niet hadden bij gepast, maar nee, want onzen Bob (slechts 4!) was compleet de preut af en eerlijk is eerlijk, de laatste 4 kilometer waren van een totaal andere soort dan de eerste 4 waarin wel heel veel hoogteverschillen genomen werden en de paadjes een pak kleiner en avontuurlijker waren, 13 km van dat is iets waar ik ook niet goed van zou zijn. Het is een wandeling uit de boekjes: avontuurlijk, mooie zichten, weinig passanten, alleen maar bos en prachtig in het – naar mijn mening – beste wandelseizoen!

Deze wandeling is absoluut niet buggyproof en volgens mij alleen maar doenbaar in de lente, zomer of herfst, want bij ijzig donkerder winterweer kan het af en toe bestgevaarlijk worden!

DSCF1974

DSCF1999

DSCF2028

DSCF1991

DSCF2032

DSCF2041

Je parkeert de auto op de parking van de stuwdam van Nisramont en breng aan dat laatste in passant maar een bezoekje als je de volledige wandeling niet doet, anders passeer je er vanzelf. De wandeling begint op dezelfde plek en is belachelijk goed aangegeven én van zodra je start word je getrakteerd op leuke paadjes, trappen en een prachtig zicht én dat blijft zo een ganse wandeling (toch dat stuk dat wij meepikten). Voorzie je van goed schoeisel en voldoende eten en drinken want dat heb je van doen aangezien het enige café op de wandeling aan het stuwmeer ligt en bij ons bezoek niet open was (daar ging die warme chocomelk ☹ #nottoself steek die volgende keer ook in de rugzak).

DSCF1979

De groene wandeling is degene die wij uiteindelijk deden (9 km)(een stafkaart is essentieel als je van het pad afwijkt – te koop bij de toeristische diensten), de blauwe is de volledige wandeling rond het meer (13 km) en zijn gigantische aanraders, al was het maar omdat je wel in een heel schoon stukje België terecht komt.

Wij gaan zeker terug om ze ooit volledig te bedwingen of misschien om de twee overige stukken te doen (onderkant en linkerkant van de ourthes), dus wie weet, komen we elkaar daar dan misschien weleens tegen!

8 reacties

 1. Dag Elle,
  Daar zijn we nog niet geweest, lijkt me een fijne wandeling.
  Weet je waar het ook mooi is om te wandelen, misschien zijn jullie er al geweest, aan de Hermitage de St Remacle in Herbeumont. Daar heeft een kluizenaar gewoond met zijn ezel en hond in een grot.(zeggen ze).
  Fijn om je artikels te lezen, J’aime !

 2. Hoi Elke, deze wandeling ga ik ergens in mijn achterhoofd opslaan. Elke zomer gaan we kamperen in de buurt van Bertrix, dus zou wandelingen komen goed van pas. Vorige keer hebben we de hanenkammen van Frahan gedaan en was bij mijn twee jongens een succes. Dus deze is misschien voor volgende keer. Altijd fijn wanneer iemand iets uitprobeert en dat wil delen ook. Ik vind je blog echt wel goed!

 3. Hallo Elke,
  Ik heb deze wandeling twee keer gedaan. De eerste keer toen ik 19 was, de tweede keer toen ik 40 was.
  De eerste keer was ik stikkapot. Toen had een leukerd het cijfer 1 doorgekrast en leek het alsof de wandeling 3 km was.
  Kan je nagaan wat er door mijn heen ging als wij ontdekten dat deze iets van 4 uren duurde? Maar tegen dat je dat dan door hebt, ben je al ongeveer halverwege en heeft het geen zin om terug te draaien.

  De tweede keer waren wij eraan begonnen met de bedoeling om een stukje te doen.
  Het was echter zo uitdagend om verder te gaan, ondanks dat we over geen eten, drinken of goed schoeisel beschikten, dat we gewoon doorgegaan zijn.
  Uiteraard kregen we daar na dik anderhalf uur wel spijt van. Het was snikheet en we waren uitgedroogd.
  Nu ben ik 63 en ben ik met mijn (ex-)man terug gegaan, waar ik de eerste keer de wandeling mee heb gedaan.
  Het bracht ons terug in die sfeer van toen, maar we zijn met mooie herinneringen aan de start blijven staan en hebben er de herinneringen terug opgehaald en hiervan genoten….
  Echt een aanrader voor iedereen die houdt van een onvergetelijke herinnering aan deze wandeling die jaren en jaren bijblijft!!!!!

Altijd fijn om iets te horen!