Week #3: gaan met die banaan!

Photo by Aleksandar Pasaric from Pexels

Er is iets vreemds met bananen en kinderen, de ene keer zijn alle bananen in een oogwenk op, de andere keer liggen ze te verkommeren in de fruitschaal. Blijkbaar ben ik helemaal niet de enige die daar geen touw aan vast kan knopen, want Steven Gielis zei het vorige week ook al. Ik wou deze week wel eens iets anders dan de bananen chocolade cake en probeerde ze dan maar te verwerken in pannenkoeken en notenbrood, beiden zeer geslaagd!

Heerlijke bananen pannenkoekjes

Naast bananen hadden we ook nog schorseneren, selders, prei, wortelen, bloemkool en tomaten weg te werken, en dus kookte (en bakte ook) al het volgende:

  • Tomatensoep & seldersoep
    Ik maak mijn soepen tegenwoordig alleen nog maar in de slowcooker, het is gewoon zo makkelijk om die ’s morgens (of wat later) te vullen met (zeer 😉) grove stukken groente, bouillon & water om er dan ’s avonds gewoon de mixer in te zetten. Ik maak per keer zo een 2-3 liter soep en dat is genoeg om twee keer van te eten. Door ons groot groentepakket en de slowcooker is soep maken hier in huis eindelijk echt een vaste waarde geworden.
  • Pasta pesto met snijbonen en broccoli
    Ik had nog snijbonen en broccoli over van vorige week en baseerde me op dit recept om het volgende te doen:
    Kook de pasta, samen met kleine roosjes broccoli en gesneden snijbonen, gaar. Giet alles af en meng met pesto (uit een potje of zelfgemaakt, dat is aan jou, maar ik neem heel vaak genoegen met het potje 😉) Ontpit enkele tomaten en snij ze in blokjes, rooster een handvol pijnboompitten én strooi alles samen met geraspte Parmezaan op de pasta!
  • Brownies met rode biet nadat ik hier van Eef de tip kreeg om dat eens te doen, wel… ik gebruikte dit recept van Sofie Dumont én de meningen waren hier op z’n zachtst verdeeld. De man vond het wel echt geslaagd, de kinderen trokken vooral hun neus op 😉 maw ik denk niet dat ik deze brownie nog eens zal maken, maar ik kreeg wel van Eef een ander recept en misschien moet ik dat eens proberen?
  • Kip, prei en wortelen met curry & rijst
    Altijd lekker om gewoon een gele curry te maken!
    Alle groenten en de kip in stukjes snijden en aanbakken met wat look en een uitje, een blik kokosmelk erbij (met eenzelfde hoeveelheid water), geel currypoeder en wat kippenbouillon! Laten sudderen tot alles gaar is en opeten met rijst.
  • Bloemkoolschotel met gehakt en kaassaus
    Echt winterse kost deze.
    Bloemkool en aardappelen klaarstomen of koken, ondertussen het gehakt bakken en kaassaus maken. Neem een ovenschotel, onderaan komt er een laag gehakt, daarna half geplette aardappelen met bloemkool, overgieten met kaassaus en afwerken met geraspte kaas. Eventjes onder de grill voor dat heerlijke kaaskorstje!
  • Homemade pizza
    Altijd lekker en een kinderfavoriet, receptje voor pizzabodem vind je hier.
  • Zalm met schorseneren en puree met hollandaise saus
    Ik vertrok van dit recept maar maakte ipv een hollandaise met pickels een gewone hollandaise met de hollandaise hack! Ideaal als je snel een lekker sausje bij de vis wil! En oh die schorseneren, wat een vuiligheid is dat toch!
  • Bananenpannenkoeken
    Op zondag brunchen we en bakte ik bananenpannenkoeken. Ik keek rond op het net en maakte er dan mijn eigen recept mee wat absoluut een blijvertje is!
    Per banaan pak je 1 ei, 1 goeie eetlepel zelfrijzend bakmeel/bloem, een halve theelepel bakpoeder en een snufje vanillepoeder. Alles gewoon mixen met de staafmixer en bakken maar! Er passen altijd 2-3 kleine pannenkoekjes in een grote pan en de pannenkoekjes omdraaien van zodra er bubbels komen!
  • Bananenbrood met noten
    De man is gek op bananenbrood en vindt deze versie echt lekker, ik was vooral content dat alle bananen deze week alweer weg gewerkt zijn!

Geen bento’s deze week want de school was een dagje extra toe wegens coronagedoe, heel erg benieuwd dus naar de komende dagen en wat er zal beslist worden over de scholen!

En als je iets maakt deze week, ga dan voor de pannenkoekjes, ze zijn lekker luchtig en heerlijk met wat fruit of siroop of poedersuiker!

10 reacties

  1. Jeuj, ik lees met extra interesse, want vanaf 1 april hebben we weer plaats in een plukboerderij, dus méér seizoensgroenten. Laat die inspiratie met dat groentenpakket maar komen. (En bij ons is het altijd een gevecht voor bananen)

  2. Weet je wat ook lekker is met bloemkool?
    Spaghetti koken, bloemkool stomen of in de microgolf garen of koken of wat je maar wil, een gesneden ui bakken, gehakt erbij en rul bakken (eventueel met een goeie schep curry erbij, mmmm).
    In een schotel doe je een laag spaghetti, laag bloemkool, laag gehakt/ui, gemalen kaas erover en in de oven gouden korstje laten bakken.
    Wordt soms een vreemde combinatie gevonden, spaghetti en bloemkool, maar is mega-lekker 🙂

    1. Och echt pasta met bloemkool, nog nooit gedaan, maar lijkt me idd wel absoluut lekker ze, zo een mac & cheese met bloemkool kan ook wel lekker zijn denk ik!

      1. Zeker, ook al gedaan, mac & cheese met bloemkool. Heerlijk 🙂 Ik moet zeggen, ik heb nogal een hekel aan witte saus of kaassaus maken, en zonder is net is minder dikmakend, en dat vind ik ook leuk aan de ovenschotel met bloemkool en pasta.

  3. Dat is, wispelturige kinderen! Ons exemplaar maakt dan nog eens onderscheid tussen op school en thuis. Thuis wil hij geen schijfjes komkommer bij zijn boterhammen bvb, maar is het rel als er geen groenten in zijn brooddoos zitten. De rest van de komkommer opeten in het weekend is dus voor mij.

    1. Haha, ojee… komkommerrellen daar dus 😉 echt ze zijn zo wispelturig he… de ene keer lusten ze weer kiwi’s de andere keer absoluut niet en is dat het vieste fruit ooit, ge moet er maar aan uit kunnen 🙄

  4. Mmm wat een leuke ideeën weer! Ik heb nu speciaal schorseneren bijbesteld in ons groentepakket hihihi. En ik voel me super vereerd met de vermelding zeg 🙂 benieuwd naar het andere brownie-rode biet-experiment 🙂

    1. Oh heerlijk van die schorseneren! Ik heb terug rode bieten gekregen in het pakket en nog een recept voor chocoladetaart, dus ik ga die twee recepten eens naast mekaar leggen én er terug eens mee aan de slag! Verslag volgt 😉

Altijd fijn om iets te horen!