De Italiaanse communiebrunch

Gisteren deed onze Jan zijn eerste communie, iets waar hij best naar uitkeek, enerzijds omdat het eten van zo’n stukje karton nog steeds tot de verbeelding spreekt, anderzijds omdat hij dan eindelijk z’n tweedaagse met de wederhelft had.
Toen Tuur z’n eerste communie had, besloten we om dat niet te vieren met een groot feest, maar om hem te vieren met pure quality time, één op één, twee dagen op een bestemming naar keuze. Duitslandliefhebber Tuur koos voor een korte citytrip naar Keulen, lekkerbek en avonturier Jan trok z’n zwembroek aan voor een kayaktocht op de Semois en stak tevens zijn vlinderdasje weg om vanavond gastronomisch te dineren en te overnachten in Bouillon. De eerste keer ging ik mee, vandaag neemt de wederhelft Jan op sleeptouw. Hoewel ik nu ook wel graag op het water had gelegen, gun ik het hem van harte, want die één-op-één is fantastisch en ondertussen zit ik samen met de rest van ons gezelschap bij Paula, ook niet slecht!

Maar gisteren was het dus wel de viering en ook al valt daar brood en wijn te consumeren, echt gegeten heb je daar niet mee dus is het de kunst om na de viering zo snel mogelijk wat lekkers op tafel te toveren voor die paar mensen met speciale jobfuncties in onze Jan zijn leven.
Brunchen vind ik op zulke momenten nog steeds het meest dankbare concept: je kan het je zo makkelijk/moeilijk maken als je zelf wilt, veel op voorhand doen en een bordje meer of minder is echt geen probleem. Ik nam mijn eigen regels ter harte en we kozen voor een Italiaanse variant wat met het mooie weer eens zo lekker is.

DSCF8379

DSCF8373 DSCF8371

De wederhelft ging met plezier naar één van zijn favoriete winkels en liet zich adviseren in wat lekkere kazen en vlees en ik maakte nog wat dingen (al dan niet al de dag voordien) klaar:

  • gegilde groenten: plakjes courgette en asperges mengen met eenzelfde hoeveelheid citroen en olijfolie, goed kruiden met peper en zout en op z’n minst een uurtje laten staan. De grillpan verhitten en de courgetten en asperges toevoegen. Laat de groenten goed garen en kieper zo terug bij het olijfolie-citroensap-mengsel. Zet koud. Heerlijk de dag erna!
  • ricotta met verse kruiden: ricotta mengen met een boel verse kruiden, zalig bij de gegrilde groenten.
  • frittata met courgette: een halve courgette in flinterdunne plakjes snijden en aanbakken in de pan met boter, overstrooien met véél oregano en kruiden met peper en zout, 5 eieren met 50 gr geraspte parmezaan loskloppen en toevoegen aan de pan van zodra de courgetten gaar zijn. Als de onderkant van je ‘omelet’ klaar is en de bovenkant niet meer te vochtig, plaats je een bord ter grootte van de pan erop en draai je de pan snel om. Laat daarna de frittata terug in de pan glijden om de andere kant aan te bakken.
  • slaatje met mozarella, rucola, lekkere tomaten en geroosterde pijnboompitten
  • meloen met parmaham.
  • Italiaanse chocoladetaart met ijs, maar dat zal ik nog wel een keertje bloggen want die taart is ook al lang een toppertje!

Onze Jan was in de wolken en wij genoten met hem mee en te zien naar de lege schotels en glazen (speciale vermelding voor de lekkere Lambrusco die we in huis haalden, ideale zomerdrank!) de rest van het gezelschap ook!

Voor je onterecht denkt dat we het allemaal altijd op een rijtje hebben, think again, woensdagnamiddag shopten we (zeer last-minute dus) de communiekleren en schoenen bij mekaar en donderdagochtend kwamen we er voor de viering op uit dat geen van ons twee aan brood had gedacht #oepsie Gelukkig zijn er in een straal van 500 meter genoeg bakkers die geen feestdag hadden, geneugten van een stad zullen we dat maar noemen, iets dat ik me af en toe moet inprenten nu ik hier van de rust en stilte zit te genieten bij ons Paula. #bigpaulalove

Altijd fijn om iets te horen!