Op stap in Sintra

DSCF6627

Lize deed me eraan denken dat ik nog altijd niet over dat prachtige feeërieke stadje Sintra had geblogd, dus nu ik effe terug wat wil bloggen doordat alle verkiezingsprogramma’s ervoor zorgen dat ik me toch niet helemaal kan concentreren op al die andere taken die liggen te wachten, haal ik die fijne herinneringen aan afgelopen paasvakantie graag terug naar boven.

Vanuit Lissabon is Sintra perfect te bezoeken met de trein. Heen & weer kost je dat zo een 4,40 euro per volwassene en 2,20 per kind én zoals reeds gezegd: ga langs de balie en neem niet de automaat, de kans is groot dat het 1) een pak sneller gaat en je 2) een voordeliger tarief krijgt.

DSCF6505

Meer dan het kleurrijke kasteel en een gevaarlijk bospaadje herinnerden we ons niet meer van Sintra, dus trokken we snel op goed geluk weg van het toeristische centrum omhoog een parkje (Parque Liberdade) in vanwaar we alleen maar verder klommen tot aan de trail die begint aan Quinta Da Abelheira, iets wat je best niet doet als het te regenachtig of te mistig weer is want dan zijn de paadjes glibberig en niet goed zichtbaar, stapschoenen zijn bij deze dan ook handig! (onze wandeling kan je onderaan dit blogbericht vinden én is zo’n 10 km)

De meeste toeristen gebruiken de bussen die aan en af rijden naar de grote trekpleisters dus de bospaadjes daartussen zijn eigenlijk best verlaten en herbergen heel wat moois.

DSCF6549

DSCF6567

We trokken voorbij kasteel Moura en gingen verder naar het Pena Palace (ook hier is het altijd de moeite om met kinderen langs de loketten te gaan voor combi-tickets en kortingen).

DSCF6559

De tuinen van het paleis zijn prachtig (al kan ik me 15 jaar geleden niet voor de geest halen dat ik er voor moest betalen) én zijn ook de enige manier om dicht genoeg bij het paleis zelf te komen, want dat is en blijft echt verbluffend mooi en kleurrijk.

DSCF6574

DSCF6581

DSCF6649

Daarna doken we terug de bossen in én volgden we de trail tot aan het centrum van Sintra waar er nog mooie paleizen en huizen zijn. Eten kan je hier zowat overal doen, maar als je echt iets goeds wil hebben, kan je best op voorhand reserveren door het volgen van wat tips via Google of TripAdvisor (iets wat wij natuurlijk niet deden en aangezien we al een aantal dagen zo verwend waren met superlekker eten in Lissabon zelf, viel dat toch een beetje tegen).

DSCF6836
De echte voltreffer, een beetje buiten het centrum van Sintra (en dus ook minder toeristisch in vergelijking met alle andere trekpleisters), is echter Quinta da Regaleira met z’n geweldige tuin. Het huis op zich is wel mooi, maar het is de tuin die het bezoek echt de moeite waard maakt. Tunnels, doolhoven, geheime gangen die afgelegen plekjes op het grote landgoed verbinden, kleine torentjes, smalle trappen… je kan er uren in ronddwalen. De tuin en de bouwwerken hebben namelijk een mysterieus verleden in vrijmetselarij en tempelierschap waarbij men beweert dat het pronkstuk in de tuin, ‘de initiation well’, een wenteltrap met meer dan 100 treden, je naar een 27 meter diepe plek brengt die gebruikt werd voor ceremoniële doeleinden. Sintra met een sinister kantje dus.

DSCF6781

DSCF6773

DSCF6769

DSCF6749

DSCF6730

DSCF6727

Dus ja, Sintra, het is een pareltje, redelijk druk in het centrum of als je uit het station komt, wat je snel kan omzeilen door de trail te nemen (alleen maar doenbaar met goeie stappers) én daardoor af te wijken van de volgepakte bussen. Het paleis en de tuinen zijn de moeite, absoluut, maar de absolute must-do zijn de tuinen van Quinta da Regaleira, sla ze dus zeker niet over!

 

6 reacties

  1. Superleuke tips! Ik heb alleen het Disney-kasteel bezocht. Langs binnen was dat ietwat teleurstellend oosters ingericht. Wij gingen met de bus naar boven en te voet naar beneden, supermooie uitzichten hier en daar.

    Als we nog eens gaan neem ik je tips voor de omgeving zeker mee!

Altijd fijn om iets te horen!