Roadtrip Zwitserland

We gaan in de paasvakantie op reis dus bedacht ik me dat ik dringend die last-minute reis moest bloggen die we in de zomervakantie maakten. We trokken toen een tiental dagen naar Zwitserland en reden er met ons buske en onze tipi-tent de zon achterna.

We wouden – zoals altijd – zoveel mogelijk moois meepikken en zodus had ik een heleboel hotspots (vooral natuur, geen steden zo midden in corona) gemarkeerd op de kaart. Het werd een roadtrip om nog lang van na te genieten, ook al zijn we – eerlijk is eerlijk – meer dan eens geschrokken van de prijzen voor bergliften en rekeningen in de supermarkt, toch kunnen we Zwitserland in de zomer echt wel aanraden, want je maakt het natuurlijk zo duur als je zelf wilt, een liftje pakken om bovenaan enkel iets te drinken hebben we alleen gedaan omdat een deel van de kinderen hun stapschoenen vergeten waren én ik in mijn colère dan maar een wijntje achterover sloeg. (jaja, natuurlijk hebben wij ook ruzie op vakantie, wat had je gedacht? ;))

Er is een aparte blogpost met de campings want die waren prachtig! Onderaan de blogpost vind je ook een kaartje met al onze hotspots én als je ook wilt gaan roadtrippen kan je inspiratie opdoen met deze Grand Tour van Zwiterland, waar de mooiste highlights via 8 verschillende etappes zijn verbonden met mekaar, makkelijk via GPS in te laden.

Eerste stop: kanton Sankt Gallen (2 dagen)

We reden de eerste dag vanuit de Ardennen op een dikke 6 uur (600 km) naar de eerste camping. Daar aangekomen was het gewoon een kwestie van acclimatiseren in zwembroek, een heerlijke start van onze reis.

Ik had ergens een foto gezien van een herberg in de rotsen én dat beeld was wel zo idyllisch dat ik die plek absoluut wou bezoeken. Gelukkig is de man redelijk meegaand en na wat opzoekingswerk bleek die foto genomen te zijn op de top van de Ebenalp. De leukste manier om die top te bereiken is de kabelbaan (steilste van heel Zwitserland, een beetje kaka in de broek wel ;)) te nemen naar boven, dan wat rond te wandelen daar en de wandelroute terug naar beneden te nemen. Let op dat je goede wandelschoenen aantrekt want die heb je nodig. De gevarenbordjes met ‘kinderen aan de leiband’ waren voor ons uiteindelijk een beetje overroepen, maar je kan niet voorzichtig genoeg zijn. Halverwege de afdaling kom je het prachtige Seealpsee tegen, ideaal om even uit te rusten.

Wij wouden in deze regio ook nog naar de top van de Saxer Lücke klimmen, maar zonder stapschoenen was daar gewoon echt geen beginnen aan (zie introtekst en bijhorend gevloek).

Tweede stop: kanton Bern (3 dagen)

De zon leidde ons naar het midden van Zwitserland en onze uitvalsbasis was Gadmen in het kanton Bern. Het is er prachtig roadtrippen door de verschillende passen. Wij deden oa de Furkapas en de Grimselpas. Op de eerste kan je ook de Rhônegletscher meepikken, wat best een aanrader is.

Aan de overkant van de straat staat het – voor de filmliefhebbers iconische – hotel Belvedère (James Bond, Goldfinger).

In dezelfde regio vind je ook de prachtige en indrukwekkende Aareschlucht-kloof die werd uitgesleten door de Aare-rivier. Niet iedereen vond het even aangenaam om over de hoge paadjes langs de rotswanden te wandelen, maar het is wel ontzettend de moeite waard. De site heeft twee ingangen en je kan de korte wandeling dus in twee richtingen doen (wij maakten gewoon een lusje). Blijf vooral af en toe staan om de omgeving te bewonderen.

We trokken ook nog naar de vallei van de 72 watervallen. Je kan een wandeling (8 km) doen vanuit Lauterbrunnen naar Stechelberg én dan een bus terug nemen of een lus maken, maar we keerden halverwege om, omdat we geen zin hadden in openbaar vervoer (coronatijd) en een lus van 16 km ons iets te veel van het goede leek zo zonder klim- en klauterpartijen. Aan de dorpsrand van Lauterbrunnen kan je achter een waterval kruipen (effe klimmen, wel leuk, zeker in de zomer kan je de verfrissing gebruiken) maar vele malen indrukwekkender zijn (halverwege de wandeling, op zo’n 3 km) de Trümmelbachwatervallen. In het binnenste van de berg donderen de grootste ondergrondse watervallen. Het smeltwater van de Jungfraugletsjer klatert met 20.000 liter per seconde het dal in en zorgt voor een beangstigend spektakel. Let wel: kinderen onder 4 jaar zijn wegens veiligheidsredenen niet toegelaten.

Derde stop: kanton Valais (2 dagen)

Op onze tocht naar dit kanton reden we oa voorbij de aardpiramides van Euseignen, wat een stopje en korte wandeling waard is.

In deze regio wouden we absoluut een berg beklimmen. De Matterhorn had een optie geweest 😉 maar vanaf de camping iets te ver. Op aanraden van de campinguitbaters deden we dan maar Pas de Chèvres, weliswaar langs de makkelijke kant, want de andere kant is veel te spannend en te gevaarlijk met de kinderen (en ook voor mij ;)) Het werd een fantastische tocht, absoluut pittig (30000 stappen, 3 uur klimmen tot bijna 3000 meter, een dikke 14 km in totaal heen en terug) maar wat waren we blij toen we daar bovenaan een foto van ons allen konden nemen. Het werd dé belevenis van onze reis.

Vierde stop: kanton Ticino (3 dagen)

We reden recht door Italië om met een veerboot onze laatste echte stop te bereiken. Na alle woeste bergen waren we toe aan wat slenteren door kleine dorpjes, ijsjes eten, wijn proeven en culinair genieten (het valt trouwens op dat dit gedeelte een pak minder duur is dan de rest van Zwitserland).

Aangezien de temperatuur ondertussen toch ook opgeklommen was tot 30 graden besloten om toch nog eens wat verkoeling te zoeken in de bossen (neem zwempak mee, want je komt verschillende kleine en grote waterpartijen tegen). Het werd een ideale afsluiter van onze reis.

Naar huis

Op onze terugweg naar huis maakten we een lunchstop in Luzern en ook al is het een leuke en mooie stad, na al die natuurpracht was het ons allemaal nét iets te druk.

Onze trip werd een erg fijne kennismaking met een land dat ik voorheen vooral associeerde met wintervakanties én aangezien je me nooit op latten zal tegenkomen, was het hierdoor ook compleet onontgonnen terrein. Nooit hadden we op voorhand kunnen vermoeden dat Zwitserland ons zo zou kunnen bekoren, wat een prachtig land!

6 reacties

  1. heel leuk geschreven reisverslag, moet het misschien eens aan onze tiener tonen (die heeft immers in haar hoofd gestoken dat ze wel eens naar Zwitserland wil, niet om te skiën, maar de jongedame negeert wel even het feit dat ze enorm veel hoogtevrees heeft)

    1. Oh merci, en dat hoogtevrees is wel een beetje een dingetje zo in de liftjes, maar als je gewoon stapt en bergwandelingen doet, dan valt dat allemaal echt mee (hier zijn er nl ook een paar met echt hoogtevrees)

  2. toch wel echt handig zo … volgende week naar Luxembourg, met jullie tips, en in de zomer gaan wij toevallig naar Zwitserland, kom ik hier zeker weer eens neuzen naar leuke ideetjes ! merci Elke !
    blij te lezen dat je goed herstelt en hopelijk geniet je van vakantie samen !!!

    1. Oh tof zeg, fijn dat je er iets aan hebt! Heel veel plezier in elk geval volgende week (hopelijk valt het weer wat mee dan 🤞)

    1. Ja, Zwitersland is echt prachtig, wij hebben ooit twee Zwitserse meisjes via Erasmus bij ons gehad en die hadden het alsmaar over hoe mooi hun land was, sinds deze zomer weten we waarom 😉

Altijd fijn om iets te horen!