Uit het pakket: week 8 & 9: wij eisen ijs

joelix-iscreamforicecream3

Als er één boek is dat me aan vroeger doet denken dan is het dat van Floddertje wel Ik weet niet hoe vaak ik het las, maar ik ken zo ongeveer nog van buiten én elke keer als ik de kinderen hoor roepen dat ze ijs willen, denk ik aan dat éne beeld met de woorden ‘wij eisen ijs’. Heerlijk. Afgelopen twee weken was het dus van dat, het lijkt amper te bevatten met deze regenachtige dag vandaag maar nog maar een paar dagen geleden was het weer eigenlijk veel te mooi om winter te zijn, dus draaide ik voor de eerste keer dit jaar vers ijs. Ondertussen is het krokusvakantie, toch althans voor de kinderen écht (de man en ik wisselen elkaar op werkvrije dagen af) én dus zitten we in de Ardennen waar er ineens opnieuw sneeuw uit de hemel valt: wij eisen ijs lijkt ineens wel heel ver weg!

Wat we aten was wel een pak meer in het seizoen:

DSCF6488

Bloemkoolcurry met aardappelen (V) wat echt een topper was, veggie en 3/4e van de kinderen at het graag mee, vandaar hier het recept.

DSCF6479

Stoofvlees met frietjes, op de good old fashion manier van uitje stoven, vlees braden, bier erbij en een boterham met mosterd. Het is en blijft een topper.

IMG_6183

Tortilla van groene kool en aardappel (V) met een slaatje en wat stukken overgebleven kaas van de zaterdagse markt. Ik maak mijn tortilla zoals de vriendin met Spaanse roots het ooit zei én met de groene kool erbij is het nu misschien ‘geen echte’ maar het was wel een hele lekkere voor een groente waar ik zelf niet helemaal zo geweldig dol op ben!

DSCF6360

Bloemkoolsoep (V), soep doet het altijd goed en bloemkoolsoep is gewoon lekker!

Ik kreeg veel bloemkolen afgelopen weken in het pakket en maakte ook nog een bloemkoolrisotto (V) waar ik raar maar waar geen foto van trok, maar die wel enorm lekker was. Je hakt de bloemkool zo klein mogelijk én maakt een risotto zoals je anders zou doen: uitje en look aanstoven, de rijst erbij, afblussen met witte wijn en daarna systematisch bouillon erop gieten. Tegen het einde gooi je je bloemkool in mini stukjes erbij én wacht je tot die samen met de rijst verder gaat. Afwerken met boter en parmezaan. Echt lekker!

DSCF6369

Wok van wortelen, rapen en kip met rijst is gewoon wat het zegt: kip samen met de groenten wokken en op het einde de gare rijst erdoor.

DSCF6353

Voor het kippenstoofpotje met wintergroenten en Griekse pasta volgde ik het volgende recept. Een aanrader, zonder meer!

En dan natuurlijk het ijs!

Vanille ijs maak je niet zo op 1-2-3, want je moet eigenlijk eerst een soort pudding maken met melk koken enal… zoveel (gepland) werk is aan mij eigenlijk niet besteed, Ik heb het al wel gedaan hoor, maar tegenwoordig maak ik altijd ijs volgens de koude bereiding van: 3 eidooiers mixen met 100 gr suiker opkloppen tot het wit wordt én dan mengen met 2,5-3 dl dl melk en 2,5-3 dl room (afhankelijk van het flesje room dat ik daarna terug vul met melk). Ik strooi er wat vanillepoeder (geen extract of vanillesuiker gebruiken) bij én het ijs is relatief (na draaitijd) snel klaar!

DSCF6485

Yoghurtijs maak ik op dezelfde manier, nl 3 eidooiers met 100 gr suiker mixen én hierbij dan 600 gr volle yoghurt, ook weer laten draaien en genieten achteraf!

IMG_6185

En zo op het einde van vorige week maakte ik op carnaval pannenkoeken, een overblijfsel uit mijn kindertijd. Aangezien de kinders ’s avonds op KSA-weekend vertrokken was er geen tijd meer ’s avonds dus bakte ik ze -zot als ik soms ben, naast al het geschmink – ’s morgens voor schooltijd als ontbijt. Aangezien de kinderen mee stippen moest dat bijgevolg in de pan ook gebeuren 😉 (én ik ben alleen maar zo zot omdat het echt snel kan gaan eens je dit recept hebt!)

DSCF6498-2

Altijd fijn om iets te horen!