Week #23: weer een examenperiode

Ik zou moeten verbeteren, maar het lukt gewoon niet om echt goed in gang te schieten dus blog ik mijn weekmenu maar. Vroeger dacht ik trouwens dat ik dat leuk zou vinden, toetsen enz verbeteren, ondertussen – na bijna 20 jaar ervaring – weet ik beter 😉 Er is gewoon weinig ellendiger dan uren na mekaar meer van hetzelfde te verbeteren. Ik zal dus weer blij zijn als deze periode achter de rug is, niet alleen voor mij maar ook voor de kinderen want het geeft toch altijd wel stress die examens. Ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar ik vind dat dat echt wel wat druk legt op het gezinsleven, niet alleen de examens van de ‘gewone’ school, maar die ook van de muziekschool, de jury bij de academie enz… iedereen loopt daar toch een beetje meer gespannen van rond én ik denk dat dat echt nog meer is als ze verder studeren, of zou dat niet?

In elk geval heb ik mijn best weer gedaan om een lekker menu met veel afwisseling te maken.

QUICHES ZALM/WITLOOF en BROCCOLI/BLOEMKOOL/WORTEL/KAAS
Ik doe eigenlijk voor quiches altijd een beetje hetzelfde: bladerdeeg, eenzelfde eimengsel én dan gewoon zien welke groentenmengelingen er nog in de koelkast liggen of waar ik zin in heb. Ik neem zeker altijd een 500 gr groenten om mee te starten.

 • Bekleed een quichevorm met bladerdeeg, prik gaatjes in de bodem.
 • Eimengsel (per quiche): 3 eieren, 2,5 dl room, scheutje melk, peper en zout
 • Witloof & gerookte zalm: stoof witloof aan en verdeel over de bodem, voeg gerookte zalm in reepjes toe. Giet het eimengsel erover en bestrooi met gratinkaas.
 • Bloemkool & broccoli: stoom bloemkool- en broccoliroosjes samen met wortelsschijfjes (er zijn overal wel zulke groentemixen te vinden), verdeel de groenten en kaasblokjes (welke kaas maakt niet uit, dat is naar smaak) over de bodem. Giet het eimengsel erover en bestrooi met gratinkaas.
 • Bak de quiches 35 minuten op 190°C.

MAC & CHEESE met een gigantische salade 🙂
De kinderen zijn zo gek op mac & cheese dus dat maak ik met plezier, op voorwaarde dat ze ook veel van de salade eten, want in de examenperiode kunnen ze niet genoeg vitaminen binnenkrijgen denk ik dan 😉

WOK MET WITTE ASPERGES, SCAMPI & CURRY
Mijn vader heeft zich het laatste jaar ontpopt tot een echte chef, wat echt mooi is om te zien ❤️ Initieel, toen mijn moeder terug ziek werd, werd er veel voor hem gekookt én dacht ook iedereen dat mijn moeder wel terug beter zou worden. Toen bleek dat dat niet meer het geval zou zijn, was het zoeken naar een goede modus operandi én ondertussen zijn we twee jaar verder én geniet hij van het koken én ontdekken van nieuwe recepten die ook echt lekker zijn én heel erg gesmaakt worden door de ‘oude’ chef des huizes aka mijn moeder dus. Waarom vertel ik dat nu? Wel, omdat dit gerecht er eentje is dat ik at bij hen én ik dus deze week ook maak én zo bedacht ik me ineens dat ik eigenlijk al lang geen recepten meer uitwissel met mijn moeder, maar dus ondertussen met mijn vader, wat mooi en ook beetje droevig is tegelijkertijd. Klik hier voor het receptje.

FAJITAS MET GUACAMOLE & ZURE ROOM
Aaah lekkere fajitas zijn altijd goed, met veel verse groenten, verse guacamole en een goede schep zure room. Aangezien de oudste jongens tegenwoordig echt heel veel eten, voorzie ik ondertussen wel wat vullingen: gestoofde paprika met kip, gehakt met komijn & tomatenrijst zodat er voor elk wat wils is.

OVENSCHOTEL MET KABELJAUW, COURGETTE, AARDAPPEL & TOMAAT
Ik stond daarstraks in de AH (ik was vergeten online te bestellen, aaargh) en zag de kabeljauw in de bonus staan én een zoekactie later vond ik dit recept dat me echt heel lekker leek!

Smakelijk!

9 reacties

 1. Toen ik zelf student was en mijn moeder stress kreeg tijdens de examens, en erna, moest ik daar altijd om lachen, want haha, zij moest tenslotte geen examens afleggen. Nu, dertig jaar later, piep ik wel anders. En ik heb dan nog een voorbeeldige student die altijd met glans slaagt! Een lekker menu heb je daar weeral!

 2. Lang geleden dat ik quiches maakte, mmmm. (een slechte oven zit daar voor iets tussen)
  Zeker weten, dat de examens voor extra stress zorgen voor het hele gezin. De anderen krijgen al eens onder hun botten dat ze teveel lawaai maken, humeuren swingen de pan uit… ik ben nog altijd blij dat ik daarvan af ben. Als je er dan hebt in de hogeschool en in het middelbaar, dan duurt die blok- en examenperiode ook gewoon ein-de-loos!
  En waanzinnig hè, hoeveel eten er kan verdwijnen in de maag van een opgroeiende tiener. Milan die kon er ook wat van, bergen eten verzetten, maar hij groeide dan ook gelijk zot 🙂 (klokte af op 1m95)

  1. Omg idd die examenperiode volgend jaar met kerst gaat idd ei vreselijk lang duren vanaf begin december tem begin februari 😱 amai dat overvalt me nu echt ineens terwijl ik dat eigenlijk wel weet natuurlijk maarja heel die periode een studeerder in huis hebben is echt lang.
   En ja, wat die weg steken tegenwoordig… niet meer normaal, dat is lang niet zo echt geweest maar laatste maanden hebben die precies echt altijd honger 😄

 3. Blij dat wij maar één student in huis hebben, maar ik kan het helaas bevestigen: hoger onderwijs is ‘erger’ en duurt zoveel langer. Vakanties bestaan eigenlijk gewoon niet meer: kerstvakantie = blok, paasvakantie = blok en krokus- of herfstvakantie die zijn er niet meer aan de universiteit. Nu hier keihard duimen (zowel voor de student als voor ons) om toch nog maximaal zomervakantie te hebben (en dus geen of maar een kleine tweede zit). Wordt nog heel spannend. Extra eten voorzien is hier nog meer dan anders een noodzaak en ook wel een van de weinige zaken die je nog kan doen als ouder om ze te steunen, studeren moeten ze echt wel zelf doen (ik kan hoogstens eens luisteren wanneer ze iets vertelt/probeert uit te leggen, maar aanvullen of uitleggen is al lang niet meer aan de orde). Succes daar nog voor iedereen.

  1. Oh echt he, die vakanties dat hebben we echt pas goed beseft afgelopen Paasvakantie. Ik wil echt nog supergraag samen op reis, maar wat als ze dan 2e zit hebben enz… ik hoop maar dat het gewoon een drijfveer is om het echt goed te doen eens ze verder studeren🤞 maarja dat studeren moeten ze idd echt helemaal zelf doen. Heel veel succes daar ook!

 4. Veel succes met de laatste loodjes, aan het menu zal het alvast niet gelegen hebben! Ik merkte gisteren dat ik in mijn hoofd weer twee hokjes afvinkte nadat ze de laatste toets notenleer gedaan hadden. Er staan nog wat hokjes open, we tellen af…
  De jongste gaat in september van school veranderen, gisteren zei hij dat hij nog iemand kent die op de nieuwe school zit. En hij wees op het conservatorium naar jullie jongste, die ik van hier herkende 🙂 . ‘Een heel lieve jongen’ zei hij.

  1. Ohja dat aftellen, hier ook!
   Moh, zo schattig, ook naar Pitzemburg dan? (ik heb trouwens eens gepolst bij de jongste wie het kan zijn die hem aanwees, maar ik ben de naam die hij zei alweer vergeten bedenk ik me 😏 typisch 😁)

   1. Nee, hij (Odin trouwens) verandert in het lager dus ze zullen elkaar daar net missen, ook een grote stap wel… we zijn benieuwd hoe de overgang zal verlopen maar hadden wel een heel fijn gevoel bij de school. En ondertussen zitten alle muziekschoolexamens er op, weer wat vakjes afgevinkt. Hoera!

Altijd fijn om iets te horen!