Week 6 &7: van winterprik naar lentekriebels

Hoe bizar was het weer van de afgelopen twee weken? We gingen van een stevige winterprik waar er geschaatst kon worden, naar de eerste lentekriebels waar we zonder jas gingen wandelen. Het is te gek voor woorden.. en duidelijk dat het klimaatgewijs niet goed is denk ik dan.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is DSCF8141.jpg
Ohja, het was ook nog carnaval… met dikke onesies voor het gure weer door de man gemaakt #realmenstitch

Wij gingen alvast niet schaatsen, want wij hebben ook gewoon geen schaatsen zomaar op zolder of in de kelder liggen. Ik vind dat trouwens zeer intrigerend aangezien schaatsen voor mij zo een typisch ding van de jeugdbeweging is, één keer per jaar sjorde ik die dingen om én was ik blij dat ik zonder afgereden vingerkootjes terug van het ijs kon, verder komt mijn schaatservaring echt niet én de man stond zelfs nog nooit op schaatsen. Hetzelfde zie ik gebeuren bij onze kinderen, die doen dat alleen met de KSA, daarbuiten wordt dat hier in huis niet gedaan. Ik vind dat dus wel zotjes dat er blijkbaar best veel mensen zijn wél schaatsen in huis hebben, wie zijn ze, wat doen ze? 😉

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is b1948582-f426-4fb5-bb54-ac32e93b5ed3
Geen schaatsen op de zolder, maar sinds vorige week een poffertjespan in de kast

Door al die schaatstaferelen die me heel erg Hollands aandeden, had ik wel gigantisch veel zin in poffertjes en stelde ik de aankoop van zo een pan niet meer langer uit én bakte ik dus voor het allereerst in mijn leven poffertjes wat duidelijk ook een vak apart is.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 6123dd24-6bce-4f0b-a6fa-b90c5f0e7030
Oh de vuurput…

Eens de vrieskou de deur uit was, kwam de lente om de hoek piepen én dat was heerlijk. Hoewel ik geen vakantie had, heb ik er echt wel van genoten, door al het online lesgeven kon ik ook echt mee naar ons Paula én staken we voor het eerst dit jaar de vuurput aan, de kinderen roosterden marshmellows en we deden een winterbbq, heel even leek de zomer al heel dichtbij.

In het groentepakket zat: aardappelen, boerenkool, bloemkool, paprika’s, courgettes, wortelen, ijsbergsla & komkommers én ik had nog snijbonen, broccoli & knolselder over van de week ervoor.

Ik maakte er het volgende mee:

 • Pasta met courgette en gehakt
  Pasta koken, gehakt bakken en courgettes in blokjes met look en voldoende kruiden aanstoven. Alles bij mekaar kieperen en een potje (soja)room erbij. Altijd lekker!
 • Worteltaart die mee op wandeling ging. Ik maakte het recept van dagelijkse kost want ik was vergeten dat er hier op de blog ook eentje staat 😉
Worteltaart op de wandeling zorgt voor véél extra kms 😉
 • Poffertjes met dit recept maar ik ben helemaal klaar om daar zo wat mee te experimenteren, dus moest je een lekker recept hebben, laat maar komen!
 • Ovenschotel met vis, garnalen en bloemkoolpuree. Ik gebruikte dit recept én deed er nog witte vis bij, want die garnalen vind alleen ik lekker hier.
 • Groene curry met snijbonen en broccoli en scampi
  Het leuke aan een curry is dat je hem kan laten sudderen, dus een uitje en wat look bakken, al roerend groene curry toevoegen (naar smaak) en een blik kokosmelk erover met eenzelfde hoeveelheid bouillon. Broccoli en snijbonen toevoegen en zacht laten worden, ondertussen rijst koken/stomen en pas op het einde scampi’s aan de curry toevoegen!
 • Chili-chips met zure room en guacamole, altijd lekker en geweldig kindvriendelijk! Receptje vind je hier.
 • Gevulde paprika met feta, slaatje, olijvenbrood
  Voor de paprika’s: Stoof een uitje, look, stukjes courgette en champignons aan, meng er passata door en kruid goed af. Snijd de paprika’s open (en haal er de pitjes uit) en vul ze met dit mengsel. Overstrooi met fetakaas (of andere kaas) én zet zo’n 15-20 min in de oven op 200 graden. Lekker met olijvenbrood en tzatziki.
  Voor het olijvenbrood gebruik ik altijd 500 gr bloem, 2 tl sesamzaad, 1 tl zout, 1 tl oregano, 3 el olijfolie, 3 dl water en 125 gr gehakte zwarte olijven. Het broodmachien doet het mengwerk en bij de biep worden de olijven toegevoegd, afbakken gebeurt meestal in de oven zo’n 40 min op 200 graden.
  Voor de tzatziki: geraspte (en uitgelekte) komkommer mengen met dikke yoghurt, een uitgeperst teentje look, peper en zout en lekkere olijfolie
 • Knolseldersoep met een boterham
 • Ossobuco met gremolata van boerenkool, de ossobuco maakte ik in de slowcooker en de gremolata is een fijne mix van 75 gr boerenkool, sap en geraspte schil van een halve citroen, 1 el olijfolie en 1 teentje look.
 • Snelle chocoladetaart & een snelle appeltaart: beide recepten vind je hier
Voor het eerst buiten eten, weliswaar met een dikke jas en sjaal maar toch… ideaal weer voor warme choco en taart!

Toen waren de groenten op en werd er enkel aan typisch vakantie-eten gedaan: een keertje wafels, een keertje feest-eten (aka gourmet), een keertje afhaal… je kent het wel, de vakantie deed duidelijk goed hier, hopelijk bij jullie ook!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 491955f5-3bc8-4c0f-a623-468aa757b3bf
Bokes worden alleen maar beter met zelfgebakken (olijven)brood

10 reacties

 1. Wat die schaatsen betreft, ik heb er dus ook een paar: ik leerde in de 80’s als tiener ijsschaatsen (ik had en kon rolschaatsen dus dat viel best mee) met geleende schaatsen op natuurijs, nl. een bevroren Watersportbaan in Gent (was een alternatieve turnles). Ik vond dat leuk en vroeg het jaar erna ijsschaatsen als kerstgeschenk aan mijn meter. Ik gebruikte mijn schaatsen pakweg één à twee keer per jaar wanneer we eens met de vriendinnen naar overdekte ijspiste gingen (de Kristallijn in Gent). Mijn voeten zijn toen gestopt met groeien en daardoor bleven de schaatsen in de kast en heb ik ze al die jaren later nog steeds. Ik gebruikte ze sporadisch nog wel eens, maar ’t is intussen meer een souvenir geworden. Ik ging ze doorgeven aan mijn dochter, maar die stak me intussen voorbij qua schoenmaat en kan ze helaas niet dragen. Misschien ooit voor een kleindochter 😉

   1. Ja, knap vind ik dat, een man achter de naaimachine! De mijne kan dat niet, maar hij kon wel mijn vorige overlock inrijgen, waar ik dan weer niet in slaagde 😀

   2. Haha, hier wordt er ondertussen getwijfeld over een overlock, niet door mij welteverstaan ;))

 2. Haha 🙂 Je mag hem gerust doorgeven van mij: doen. Niet twijfelen. Een goedkopere Singer zoals ze er bij de Lidl verkopen is ook goed, als je goed genoeg ziet om het ding in te rijgen. Het lukte me technisch wel, ik wist hoe het moest, maar ik had teveel last van mijn slechte ogen om de draden door de gaatjes te krijgen. Ik heb nu een dure, met automatisch inrijgsysteem, en dat is pure bliss.

 3. Wij gingen ook wel eens schaatsen met school of onze ouders maar schaatsen heb ik hier nu ook niet standaard op zolder liggen. En ik krijg honger van je weekmenu …

Altijd fijn om iets te horen!